Revolte violente au izbucnit la Stuttgart în legătură cu Festivalul Eritreei. Opozanții evenimentului i-au atacat sâmbătă pe participanți și pe polițiștii în misiune. Au fost cel puțin 50 de răniți, iar peste 200 de suspecți sunt anchetați pentru vătămare corporală și încălcarea ordinii publice.

Violențe la Festivalul Eritreei din StuttgartFoto: Jason Tschepljakow / DPA / Profimedia

Manifestanții au atacat “cu pietre, sticle, tije metalice și șipci de lemn”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al poliției, Timo Brenner, la conferința de presă, potrivit Tagesschau.de. 27 de polițiști au fost răniți, dintre care șapte sunt acum inapți pentru serviciu, Au fost 21 de răniți în rândul atacatorilor și patru, în rândul participanților la eveniment, a mai declarat Brenner.

Potrivit poliției, opozanții evenimentului s-au adunat inițial, neanunțat, în zona gării principale din Stuttgart și a gării Bad Cannstatt, sâmbătă dimineața. Câțiva dintre aceștia au atacat apoi participanții și ofițerii de poliție la Römerkastell, unde avea loc evenimentul.

Ca urmare, poliția a folosit bastoane, spray cu piper și apoi a cerut întăriri. Escadrila de cavalerie a poliției a intrat și ea în acțiune, iar un elicopter s-a învârtit ore întregi peste Stuttgart. Locuitorii au fost rugați să rămână în casele lor.

Politicienii vor acțiune în forță

După aceste noi revolte legate de un festival din Eritrea, politicienii solicită acțiune. Tonul major e că statul trebuie să dea dovadă de forță și, dacă este cazul, să interzică astfel de evenimente.

Ministrul federal de interne, Nancy Faeser, ca și alți politicieni au condamnat ferm revoltele de sâmbătă de la Stuttgart. „Conflictele străine nu trebuie purtate cu violență, în țara noastră”, a spus politicianul SPD, adăugând că vinovații trebuie să fie trași la răspundere.

Premierul din Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann, a criticat aspru actele de violență din landul său. „Imaginile de revolte brutale cu atacuri direcționate împotriva poliției sunt tulburătoare și complet inacceptabile”, a spus politicianul Verzilor. Nu se va tolera importul de conflicte din alte țări, care să fie translatate prin violență, în Germania. Astfel de evoluții vor fi contracarate „cu toată severitatea”, a mai spus Kretschmann.

Vicepremierul și ministru de Interne al landului, Thomas Strobl (CDU), a adăugat că statul constituțional nu va sta cu brațele încrucișate și nu va accepta revoltele grupărilor violente eritreene, fiind „absolut inacceptabil ca aceste conflicte intra-africane să se desfășoare violent pe străzile noastre. Astfel de infracțiuni implică o încălcare a păcii, așa că autorii violenți trebuie să simtă acum deplina severitate a dreptului penal și a legii imigrației”, a spus Strobl.

Exportul de conflict politic

Nu este primul eveniment cultural al Eritreei, desfășurat în Germania, care se termină prost. 26 de ofițeri răniți și 125 de plângeri penale s-au consemnat în raportul poliției, după Festivalul Eritreei de la Giessen, din luna iulie 2023.

După protestele violente din vara trecută, orașul Giessen a vrut să interzică noua ediție a festivalului, în luna iulie – dar instanțele nu au văzut nicio bază legală pentru acest lucru.

Și la Frankfurt a avut loc „o ceartă în masă”. Violența continuă să crească în landul german Hessa, între susținătorii și oponenții guvernului eritreean.

Eritrea poate fi departe, dar conflictul dintre susținătorii regimului din Asmara și membrii opoziției nu este. Iar acesta se duce și pe teritoriu străin, în țara care le oferă refugiu.