​​Deblocarea conturilor iraniene înghețate este o condiție-cheie pusă de Teheran, în vederea unui schimb de prizonieri cu SUA. Acordul nu a fost încă finalizat, dar potrivit informațiilor de la Reuters și Washington Post, SUA și Iran sunt pe punctul de a face un schimb major de prizonieri.

Steagurile Iran și SUA Foto: Bildagentur-online/Ohde / Alamy / Alamy / Profimedia

După cum arată un document american citat de mass-media, un prim pas este acela de a permite SUA să elibereze bunurile iraniene înghețate. Cele aproximativ șase miliarde de dolari americani (5,58 miliarde de euro) sunt în conturi în Coreea de Sud și nu au putut fi transferate încă, din cauza sancțiunilor SUA. Cu o procedură de excepție, băncile ar putea acum să trimită Iranului acești bani –însă nu direct, ci mai întâi către conturi din Qatar.

Potrivit informațiilor din presă, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, ar fi semnat autorizarea deblocării conturilor la sfârșitul săptămânii trecute, dar nu a informat Congresul american despre aceasta, până luni. Aceasta înseamnă că una dintre premisele-cheie ale Teheranului, pentru viitorul schimb, a fost îndeplinită.

Transferul banilor și schimbul de prizonieri ar putea avea loc săptămâna viitoare Cu toate acestea, se lucrează încă la detaliile acordului.

Ajung banii în arme?

Antony Blinken a subliniat că miliardele pot fi folosite doar în scopuri umanitare și nu în scopuri militare. Întrebarea e dacă se va întâmpla chiar așa.

Au existat deja obiecții la preconizatul acord de schimb. „Criticii din SUA se tem că Teheranul, în cele din urmă, va putea folosi miliardele de dolari în scopuri militare”, comentează Tagesschau.de.

„Rusia a folosit UAV-uri iraniene în ultimele săptămâni pentru a lovi Kievul și a teroriza populația ucraineană, iar parteneriatul militar Rusia-Iran pare să se consolideze”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, citat în luna iunie de Hotnews.ro.

Potrivit aceleiași surse, „SUA dețin informații că Rusia primește materiale de la Iran necesare pentru a construi o fabrică de producție de drone care ar putea fi pe deplin operațională, la începutul anului viitor”.

Cine sunt deținuții

The Washington Post, citat de Tagesschau.de, planul e ca SUA să elibereze cinci iranieni închiși. În schimb, Iranul va trebui să elibereze cinci cetățeni americani, care au fost ani de zile încarcerați într-o închisoare din Teheran și în luna august transferați în arest la domiciliu. Acest lucru a fost confirmat de Consiliul de Securitate Națională, al guvernului SUA de la Washington.

Printre cetățenii americani aflați în custodia Iranului se numără omul de afaceri, Emad Shargi, închis din 2018, ca și activistul de mediu, Morad Tahbaz. Un al treilea deținut este omul de afaceri, Siamak Namazi, condamnat în 2016 la zece ani de închisoare, pentru spionaj. El a fost închis în 2015, împreună cu tatăl său, Bagher Namazi (fost angajat UNICEF, eliberat în 2022, în baza unui acord cu SUA).

Nu se cunosc identitățile altor două persoane cu pașapoarte americane, care au fost reținute până acum. Potrivit guvernului american, acestea nu vor să fie numite public. „Vom continua să monitorizăm starea lor, cât mai atent posibil”, s-a spus din partea Consiliului Național de Securitate. „Bineînțeles că nu ne vom relaxa, până nu se vor întoarce cu toții acasă, în Statele Unite”.

Cetăţenii americani întemniţaţi până acum au rădăcini iraniene şi atât cetăţenia iraniană, cât şi pe cea americană. Tahbaz are și cetățenie britanică, însă Iranul nu recunoaște dubla cetățenie.

La rândul său, Iranul încearcă, de ani de zile, să elibereze o duzină de compatrioți închiși în SUA, dintre care unii sunt cetățeni ai ambelor țări.

Acuzații de terorism, pedepse extreme

Republica Islamică Iran reține în mod repetat cetățeni străini, sub acuzația de spionaj sau alte încălcări ale securității naționale. Activiștii pentru drepturile omului critică procedurile, care au loc adesea cu ușile închise, ca fiind nedrepte.

În urmă cu câteva luni, Iranul a eliberat doi austrieci, un belgian și un danez, medierea facând-o statul Oman, din Golf. Eliberarea a avut loc în legătură cu transferul unui diplomat iranian din Belgia la Teheran, care a fost condamnat pentru acuzații de terorism.

Mai mulți germani sunt, de asemenea, închiși în Iran. Între aceștia se numără cetățeanul germano-iranian, Nahid Taghavi, care a fost arestat în octombrie 2020 și apoi condamnat pentru „propagandă împotriva statului”. Un alt germano-iranian, Djamshid Sharmahd, a fost condamnat la moarte, sub acuzația de terorism. Există temeri că Iranul va executa efectiv pedeapsa cu moartea.