Explozia preţurilor la uleiul de măsline în Spania a dus costurile pregătirii unei porţii de paella, unul dintre cele mai renumite preparate din bucătăria tradiţională a Spaniei, la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni și la furturi la presele de ulei, transmite agenția Bloomberg, citată de Agerpres.

Ulei de măsline într-un supermaket din MadridFoto: David Canales / Zuma Press / Profimedia

Costul ingredientelor de bază necesare pentru a găti felul de mâncare emblematic al Spaniei a crescut în august cu 18,3% faţă de luna similară a anului trecut, potrivit indicelui lunar Paella calculat de Bloomberg, pe baza datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică din Spania.

Creşterea cu 18,3% din august vine după un avans de 15% în luna iulie. Comparativ, inflaţia de bază în Spania a înregistrat o creştere de doar 2,4% în luna august, iar preţurile la alimente au crescut cu 10,5%.

Însă, în cazul paella, costurile au fost influenţate de faptul că preţul uleiului de măsline a explodat cu 53% în ritm anual în luna august, din cauza secetei care a devastat Spania.

Preţurile la uleiul de măsline au crescut atât de mult încât hoţii au început să vizeze presele de ulei din sudul Spaniei, iar supermarketurile au început să pună etichete de securitate pe sticlele de ulei de măsline. Retailerii britanici au avertizat și ei marți că sunt vizați de o „epidemie” de furturi din magazine.

Chiar dacă inflaţia din Spania a încetinit comparativ cu creşterile de două cifre înregistrate anul trecut, costul ridicat al unei porţii de paella reaminteşte faptul că persistă presiuni de preţuri la articolele de zi cu zi, presiuni care continuă să îi afecteze pe consumatorii din cea de a patra mare economie din zona euro.

Comisia Europeană prognozează că inflaţia din Spania va ajunge la 3,6% la finele anului, una din cele mai reduse rate din marile economii din regiune şi sub inflaţia medie din zona euro.