În Grecia, pe măsură ce apele se retrag, începe sarcina dificilă de inventariere a urmărilor unui dezastru biblic.

Volos, centrul Greciei, afectat de inundațiiFoto: Sakis Mitrolidis / AFP / Profimedia Images

În regiunea Magnisia şi apoi treptat în restul regiunilor au început vizitele în teren ale inginerilor din cadrul Ministerului Protecției Civile care sunt asistați de profesioniştii din domeniu de la nivelul Camerelor Tehnice locale.

Prima imagine este, evident, dezolantă.

„În zona Muntelui Pelion, distrugerile sunt incalculabile. Am mai avut pagube provocate de inundații, dar niciodată ceva de o asemenea amploare, scrie Kathimerini.

Tot ce s-a aflat în calea torenților a fost distrus, pornind de pe culmile Muntelui Pelion şi până la mare”, spune Nancy Kapoula, șefa Camerei Tehnice Magnisia. „Rețeaua de drumuri a fost ruptă în multe locuri, mai avem încă localităţi izolate”.

În Volos, 100.000 de oameni au rămas fără apă, în timp ce primăria încă încearcă să scoată din noroi cartiere întregi

Imaginea este similară în Volos. „Avem foarte multe pagube la locuinţe și firme. Sunt mulți oameni care au pierdut totul. Cel mai important lucru în acest moment este că rețeaua principală de alimentare cu apă a fost distrusă. În unele părți ale orașului apa se furnizează doar pentru câteva ore, dar nici acolo oamenii nu știu ce să facă, deoarece Primăria Volos spune că apa este potrivită pentru uz casnic, iar Ministerul Sănătății spune că nu.

Pentru a înțelege amploarea, vorbim de 100.000 de oameni fără apă, nevoiți să cumpere apă îmbuteliată din magazine. În ceea ce privește restul pagubelor, primăria încă încearcă să scoată din noroaie cartiere întregi. Multe din elementele de infrastructură care nu s-au prăbușit, cum ar fi de ex. poduri, nu le putem verifica în mod adecvat decât dacă sunt complet curăţate, să vedem ce se întâmplă. Totuși, singurul lucru pozitiv este că nu sunt multe clădiri care stau să cadă”.

În oraşul Larissa, unde apele încă nu s-au retras, controalele sunt limitate la zonele urbane. „În esență, suntem încă blocați la nord, est și vest. Sperăm ca în următoarele 1-2 zile drumurile principale să fie degajate”, spune Nikos Papageorgiou, șeful Camerei Tehnice a Thesaliei Centrale şi de Vest.

„La vizitele în teren participă 270 de ingineri, care după ciclonul Ianos (de acum trei ani n.trad.) au fost înscriși într-un registru de voluntari. Cu toate acestea, orașul Larissa nu pare să aibă o problemă serioasă. De dimineața am verificat podul (pe partea exterioară a albiei râului Pinios) care leagă Larissa de Giannouli pentru că apăruseră fisuri și oamenii erau îngrijorați, dar la o primă verificare vizuală nu pare să aibă o problemă”.

Rezistenţa infrastructurii este primul subiect de discuție între inginerii din zonă. „Trebuie să citim datele. În primul rând, câte proiecte au creat probleme, după ce specificații au fost construite? Au fost întreţinute corespunzător? Imaginea pe care o avem este că după ciclonul Ianos toată infrastructura de bază a fost întreținută. Dar aici apa a fost atât de multă încât a depășit ipotezele luate în calcul în studii. Este ca și cum ai proiecta o casă pentru a rezista unui cutremur cu magnitudinea 5 și vine un cutremur cu magnitudinea 9. În curând vom începe o cercetare detaliată”.

„Orașul (Karditsa) a rezistat bine, dar în sate pagubele sunt enorme”, spune Thanasis Bitis, șeful Camerei Tehnice din Karditsa. „Nu sunt doar casele. Sunt drumurile, podurile, rețelele de irigații, câmpurile, afacerile. Sper că populația va primi sprijin la timp pentru că lumea este în pragul disperării astăzi”.

Thanasis Bitis susţine ca după ciclonul Ianos protecţia zonei împotriva inundaţiilor s-a îmbunătăţit. „Înțeleg că există furie în rândul oamenilor, dar nu putem spune că nu s-au făcut lucrări după Ianos. Dar să ținem cont că lucrările care s-au făcut au fost lucrări de refacere. Nu se pot face lucrări noi pentru ţinerea sub control a inundațiilor în decurs de doi ani. Sper că acum vor fi lansate proiecte mai mari în regiunea noastră”.

Cel puțin 1.500 de oi și un număr similar de porci au murit înecaţi doar în zona Karditsa

O luptă titanică este în desfășurare în zonele afectate din Karditsa pentru a limita efectele inundațiilor fără precedent și, mai ales, pentru a face față bombei sanitare pe care o reprezintă apele stătute, pline de aluviuni și animale moarte. Mirosul pestilenţial este puternic în multe zone, iar creșterea temperaturilor, binevenită pentru retragerea apelor, combinată cu lumina puternică a soarelui creează condiții sufocante.

Pe măsură ce nivelul apei scade, se vede amploarea problemei. Animale moarte, în principal oi și porci, în ferme mai mari sau mai mici. Procesul de strângere a cadavrelor acestora pentru a fi incinerate a început deja, pentru a limita pe cât posibil amenințarea creării unor focare de infecţie. Doar în zona Karditsa, conform unui prim raport, cel puțin 1.500 de oi și un număr similar de porci au murit înecaţi. Animalele moarte nu provin doar din comunitățile care au fost acoperite de ape, ci și din multe alte zone, prin care apa a trecut înainte de a se acumula în satele Palamas și Mouzaki.

Nevoia de locuințe este presantă

Totodată, au demarat deja procedurile de declarare a dezastrelor, în vederea alocării despăgubirilor de prim ajutor celor afectați. Treptat, este abordată şi nevoia stringentă de adăpostire a oamenilor care au fost evacuaţi din satele inundate și mutați temporar în clădirile școlilor, hoteluri și chiar în spitalul din oraşul Karditsa. Majoritatea s-au mutat deja și stau în locuinţele rudelor și prietenilor.

Atmosfera rămâne deosebit de apăsătoare în toată regiunea, întrucât inundaţiile fără precedent de săptămâna precedentă au deschis răni care vor dura mult până se vor vindeca. Însă urgența unei reconstrucții elementare este cea care îi determină pe oameni să lase în plan secund furia și să se mobilizeze. Iarna se apropie și este esențial să fie reparată infrastructura de bază, cum ar fi rețeaua de drumuri și lucrările de protecție împotriva inundațiilor, astfel încât să nu existe probleme la prima ploaie.

Articol realizat cu sprijinul agentiei Rador