Moartea unei ursoaice cu pui după ce a fost împușcată în apropierea unui parc național din Italia a declanșat un val de indignare în peninsulă, actul fiind condamnat atât de către grupurile pentru protejarea animalelor, cât și politicieni, relatează Reuters.

Ursoaica bruna cu puiFoto: Christine Haines / INSTAR Images / Profimedia

Ursoaica a fost ucisă joi noaptea la marginea orașului San Benedetto dei Marsi, au anunțat reprezentanții Parcului Național al Abruzzo, Lazio și Molise, publicând totodată o fotografie cu animalul mort, care a fost pe larg distribuită pe rețelele de socializare.

Postarea făcută pe Facebook a precizat că poliția a identificat un suspect.

Agenția Reuters notează că nu este clar de ce a fost împușcată ursoaica, mai ales că vânarea urșilor este interzisă în Italia.

Ursoaica a fost zărită alături de puii ei în apropierea unui orășel din împrejurimi, însă imagini video apărute pe rețelele de socializare arată că ea a intrat și în localitate. Ursoaica era poreclită de localnici „Amarena” (cireașa neagră), după un fruct pe care obișnuia să îl mănânce.

Parcului Național al Abruzzo, Lazio și Molise găzduiește o populație totală de aproximativ 50 de urși, o specie care în Italia este regăsită în centrul țării.

Moartea „Amarenei” a reaprins și dezbateri aprinse legate de un incident din luna aprilie, când o altă ursoaică a ucis un bărbat în vârstă de 26 de ani din nordul Italiei în timp ce acesta era la alergat.

Incidentul respectiv, primul caz confirmat de ucidere a unui om de către un urs în istoria modernă a Italiei, a declanșat o bătălie în instanțe între autoritățile locale, care vor să ucidă ursoaica și un alt urs pe care îl consideră prea periculos, și grupurile de activiști care vor să îi salveze.

Activiștii denunță un „climat de ură” după moartea ursoaicei

Vineri, după anunțarea morții „Amarenei”, ONG-ul pentru protecția animalelor „Lav” a denunțat „un climat de ură față de mediul natural”, acuzând totodată că acesta a fost creat de politicieni.

Cu toate acestea, moartea ursoaicei a fost deplânsă de autorități locale și naționale, inclusiv de către ministrul pentru mediu Pichetto Fratin.

Luciano Sammarone, președintele parcului național de lângă San Benedetto dei Marsi, a afirmat că ursoaica a trecut peste un gard privat, dar că nu a atacat niciodată oameni.

„Îmi vine greu să cred că ea a fost ucisă în autoapărare”, a spus el, adăugând că așteaptă rezultatele investigației autorităților.

Angelo Bonelli, liderul Partidului Verde Italian, a declarat că pădurarii caută cei doi pui ai ursoaicei deoarece se tem că ar putea să nu supraviețuiască fără mama lor.