Vameşii americani au oprit o navă încărcată cu grâu polonez în Portul Houston, o decizie care ar putea da naştere la tensiuni cu Uniunea Europeană, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar.

Navă încărcată cu cerealeFoto: Shutterstock

Nava Yochow care transportă o cantitate de aproximativ 30.000 de tone de grâu din Polonia este împiedicată să îşi descarce încărcătura în Portul Houston, potrivit surselor care au dorit să îşi păstreze anonimatul. Vameşii americani şi-au motivat decizia printr-o posibilă contaminare cu porumb.

SUA au fost nevoite să reia achiziţiile de grâu european după ce seceta a dus la majorarea preţurilor pe piaţa locală.

Chiar dacă există suficiente cantităţi de grâu american pentru a-i aproviziona pe producătorii locali de făină, este mai ieftin să aduci cereale din Polonia decât să le transporţi din Midwest-ul american spre locuri precum Texas sau Florida.

Chiar dacă este vorba de importuri modeste, acestea sunt totuşi o lovitură pentru fermierii americani care de mai mulţi ani au pierdut teren pe piaţa mondială în favoarea Rusiei, cel mai mare exportator mondial de grâu.

O eventuală respingere a navei încărcate cu grâu polonez ar putea declanşa tensiuni cu Uniunea Europeană. În trecut, SUA au acuzat alte ţări că impun bariere non-tarifare în calea comerţului atunci când nave cu încărcătură americană au fost respinse în locuri precum China.

Nava Yochow a plecat din Polonia în data de 13 iulie şi a ajuns în Portul Houston în data de 6 august. Datele UE mai arată că sunt alte două nave, una care transportă aproximativ 29.000 de tone de grâu şi alta cu o încărcătură de 33.000 de tone, care au plecat din Polonia spre SUA în luna iulie. (Agerpres)