O specie de crab deosebit de agresivă din vestul Atlanticului amenință poziția Italiei ca unul dintre cei mai mari producători de scoici din lume, dar unul dintre cele mai importante feluri de mâncare de paste, transmite Reuters.

Crab albastru prins într-o cușcăFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Crabul albastru", originar de pe coastele Americii de Nord și de Sud, s-a răspândit în mai multe lagune din Italia, hrănindu-se cu crustacee locale, icre de pește și alte viețuitoare acvatice.

Acvacultura de scoici din delta râului Pad din nordul Italiei este deosebit de afectată, un biolog marin local declarând pentru Reuters că crabii au mâncat până la 90% din scoicile tinere, decimând producția viitoare.

„Puietul a fost prădat aproape în totalitate, cu siguranță vom avea anul viitor o criză foarte mare și penurie pe piață", a declarat pentru Reuters Emanuele Rossetti de la Cooperativa de pescari din Polesine, o parte din zona deltei Padului.

Italia este cel mai mare producător de scoici din Europa și al treilea din lume, după China și Coreea de Sud, potrivit datelor Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură din 2021.

Este, de asemenea, locul unde se prepară „spaghetti alle vongole" (spaghete cu scoici), un preparat clasic al bucătăriei italiene.

Sasa Raicevich, un expert în resurse acvatice marine de la Institutul italian pentru protecția și cercetarea mediului (ISPRA), a declarat că se crede că crabii albaștri au ajuns în Italia prin intermediul apei de santină a navelor.

El a precizat că au fost detectați pentru prima dată în urmă cu aproximativ un deceniu și încă nu este clar de ce se înmulțesc acum cu o asemenea viteză: „Ar putea exista o legătură cu schimbările climatice, dar nu avem nicio dovadă care să ne spună cu siguranță acest lucru".

Pescarii prind câți pot, dar numărul lor a scăpat de sub control

Pescarii din zonele afectate au fost sfătuiți să prindă cât mai mulți crabi albaștri pentru a reduce numărul acestora, dar în valea Deltei Padului eforturile nu au făcut o diferență prea mare.

„Astăzi am prins aproximativ 12 tone... pescuim astfel de cantități în fiecare zi, dar nu vedem o scădere a populației (de crabi)", a declarat Rossetti, adăugând că numărul acestora a început să scape de sub control în luna mai.

„Suntem demoralizați", a adăugat el.

Doar o mică parte din crabii capturați sunt vânduți pentru consumul uman, deoarece reprezintă o relativă noutate care atrage o cerere redusă. Restul sunt eliminați, deși există planuri de a folosi o parte dintre ei pentru hrana animalelor.

Săptămâna trecută, grupul de lobby agricol Coldiretti a declarat că „invazia" crabilor se transformă într-o „calamitate naturală" care amenință supraviețuirea a 3.000 de întreprinderi familiale din delta Padului și a cerut sprijinul guvernului.

Cercetătorul Raicevich a declarat că situația este foarte gravă în ceea ce privește daunele ecologice și economice și a avertizat că nu există nicio posibilitate de a eradica complet crabii albaștri.

„Trebuie să îi stăpânim și să găsim modalități de coexistență... va fi dificil", a mai spus el.