Creşterea economică a Cubei este mai mică de 2% în acest an şi rămâne cu 8 puncte procentuale sub nivelurile anterioare pandemiei, în timp ce producţia din sectoare precum agricultura, mineritul şi industria prelucrătoare este mai în urmă, a declarat sâmbătă ministrul Economiei, Alejandro Gil, citat de Reuters și News.ro.

Manifestație a cubanezilor la HavanaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Vorbind în faţa legislativului ţării comuniste, Gil a spus că sectorul primar, care include agricultura, mineritul şi alte producţii de bază, a scăzut cu 34,9% faţă de 2019, în timp ce producţia industriei prelucrătoare a scăzut cu 20%.

Un al treilea sector, care include servicii precum turismul, comunicaţiile şi educaţia, a scăzut cu 4,9%.

Cuba, puternic dependentă de alimente, combustibil şi alte importuri, dă vina în mare măsură pe sancţiunile SUA şi pe pandemia de coronavirus pentru o scădere cu peste 50% a veniturilor sale din exporturi, care sunt necesare pentru achiziţionarea de importuri, admiţând în acelaşi timp că reformele orientate spre piaţă au avansat prea încet în ţara insulară.

Gil a spus că veniturile din export până în acest an au fost de 1,3 miliarde de dolari, 35,7% din ceea ce fusese aşteptat, în timp ce importurile au fost de 4,4 miliarde de dolari, de asemenea cu mult sub prognoza guvernului cubanez.

Inflația oficială se apropie de 50% în Cuba

Ministrul a spus că preţurile au crescut cu 45% în acest an, pe lângă creşterea de 39% de anul trecut, o cifră despre care mulţi economişti spun că subestimează inflaţia, deoarece nu ţine seama în mod adecvat de o piaţă informală în creştere, determinată de deficit.

Cuba a recurs la un control sporit al preţurilor pentru a încetini inflaţia, cu puţin succes până în prezent, recunoscând în acelaşi timp că alţi factori fac creşterea preţurilor, cum ar fi productivitatea şi producţia scăzute.

„Dacă nu există aprovizionare şi producţie, nu vom realiza un control efectiv al preţurilor”, a declarat Esteban Lazo Hernandez, preşedintele legislativului cubanez, în timpul unei sesiuni la începutul acestei săptămâni.

Gil a spus că criza, care i-a afectat puternic pe locuitori, făcându-i să protesteze şi să părăsească ţara insulară, este „complicată”, dar a adăugat că guvernul lucrează la soluţii.

„Redresarea treptată a economiei cubaneze nu a atins încă ritmul necesar”, a spus el. "Creşterea (în acest an) este foarte lentă, de 1,8%, şi totodată asimetrică. Cu alte cuvinte, nu apare în sectoarele productive".