Școlile și firmele din Nauru, o micuță țară insulară din Oceanul Pacific, vor fi închise joi și unele zone vor fi evacuate în timp ce armata australiană venită în ajutor va încerca să dezamorseze o bombă uriașă din al Doilea Război Mondial, relatează Reuters.

Nauru, imagine din satelitFoto: Planetobserver / Sciencephoto / Profimedia Images

Martin Hunt, președintele țării, a decretat starea de dezastru pentru întregul teritoriu al insulei. Nauru este una dintre cele mai mici țări din lume, având o suprafață totală de 21 de kilometri pătrați și un diametru de 5 kilometri.

„Acest obiect este extrem de periculos, așadar principala noastră îngrijorare este legată de siguranța locuitorilor din Nauru, precum și în ceea ce privește infrastructura vitală din imediata vecinătate [a bombei], care asigură apa potabilă și electricitatea”, a declarat locotenentul australian Jordan Bell, care va coordona operațiunea de dezamorsare.

Populația de 11.000 de locuitori ai insulei trăiește într-o zonă de coastă cu o lățime de aproximativ 150-300 de metri. O zonă de 2 kilometri din jurul bombei va fi evacuată joi dimineața înainte ca geniștii australieni să încerce să o dezamorseze.

Locuitorii au fost sfătuiți să își acopere ferestrele cu pături înainte de a începe evacuarea pentru a-și pregăti locuințele pentru o eventuală explozie.

Președintele Hunt a anunțat că a ordonat închiderea școlilor și a interzis munca joi ca măsuri de precauție față de o eventuală explozie.

„Este foarte improbabil ca o detonare neintenționată să aibă loc. Însă, dacă bomba explodează, ar putea avaria furnizarea de apă și electricitate, precum și locuințele din interiorul cordonului [de securitate]”, și-a avertizat guvernul din Nauru locuitorii.

Insula se află la o distanță de 4.500 de kilometri de Australia și nu are curse aeriene regulate cu lumea exterioară. Nauru a atras atenția presei din întreaga lume în mai 2021, când a anunțat că și-a vaccinat întreaga populație împotriva COVID-19. Autoritățile de aici au raportat un singur deces cauzat de COVID-19.

Japonia și Statele Unite au purtat lupte pentru controlarea insulei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Bomba încă armată a fost descoperită pe 7 iulie de muncitori care efectuau lucrări de întreținere a sistemului de utilități.