Un câmp de resturi a fost descoperit de către un ROV (vehicul operat de la distanță) în zona de căutare în apropierea Titanicului, tocmai a anunțat Paza de Coastă americană, potrivit BBC.

Submarinul TitanFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

UPDATE ”Cadrul de acostare şi un capac din partea din spate a submersibilului” Titan fac parte dintre fragmentele găsite în apropiere de Titanic, relatează BBC News. Președintele Explorers Club (care are legătură cu comunitatea de scufundări și de salvare), a furnizat aceste noi informații pentru BBC.

Pe de altă parte, cofondatorul OceanGate - împreună cu pilotul submersibilului Titan dat dispărut Stockton Rush - Guillermo Söhnlein declară BBC News că ar fi putut avea loc o ”implozie instantanee” a aparatului.

El a fost intervievat după ce s-a anunţat că s-au găsit fragmente pe fundul Oceanului Atlantic, în apropiere de epava Titanicului.

El a spus că nu ar fi surprins să se găsească fragmente şi la suprafaţă.

”Ştiu că protocolul nostru în cazul pierderii comunicaţiilor este ca pilotul să scoată submarinul la suprafaţă. Încă de la început m-am gândit mereu că asta ar fi făcut, probabil, Stockton”.

”În acest caz devine foarte dificil să găseşti submarinul, pentru că nava de la suprafaţă nu ar fi ştiut unde iese şi nu ar fi fi ştuit unde să caute”, a declarat el.

”Cea mai mare temere a mea în toate astea, privind desfăşurarea operaţiunilor, este ca ei să plutească undeva la suprafaţă şi că sunt, pur şi simplu, foarte greu de găsit”, a continuat el.

Guillermo Söhnlein a declarat că se poate să fi avut loc o catastrofă, potrivit News.ro

Experții din cadrul comandamentului unificat evaluează informațiile.

Paza de Coastă va oferi informații actualizate despre câmpul de resturi in scurt timp.

Într-un comunicat al Pazei de Coastă se precizează că ROV-ul Horizon Arctic a găsit resturi pe fundul mării în apropierea epavei Titanicului.

Gărzile de coastă americane au anunţat că vor continua joi operaţiunile de „salvare”, în pofida temerilor privind epuizarea rezervelor de oxigen.

„Continuăm să vedem în cazuri extrem de complexe că dorinţa oamenilor de a trăi chiar trebuie luată în considerare. De aceea continuăm să căutăm şi mergem mai departe cu eforturile de salvare", a declarat contraamiralul John Mauger, şeful operaţiunilor de căutare, pentru canalul NBC.

Mai există speranţă?

După cum a fost concepută nava, rezerva de oxigen era de ajuns pentru 96 de ore. Teoretic, aceasta s-a epuizat joi, în jurul orei 14.00. Însă un verdict este greu de dat.

Experții și un cofondator al OceanGate, compania care operează Titan, spun că „fereastra” pentru salvarea celor de la bord poate fi mai mare.

„Dorinţa oamenilor de a trăi chiar trebuie luată în considerare”

Căutările ample şi dificile continuă în Atlanticul de Nord, fiind implicate echipe din SUA, Marea Britanie, Canada și Franța.

Atalante, o navă de cercetare franceză, a sosit joi dimineaţa la faţa locului, a anunţat Institutul francez de cercetare pentru exploatarea mării. Ea este echipată cu un robot, ROV Victor 6000, capabil să se scufunde până la epava Titanicului, aflată la aproape 4.000 de metri adâncime.

Victor 6000 este „principala speranţă” pentru o operaţiune de salvare subacvatică, le-a declarat reporterilor Rob Larter, un expert al British Antarctic Survey (BAS, un organism de cercetare britanic cu sediul în Cambridge).

De asemenea, o navă marinei canadiane care transporta o echipă specializată în medicina scufundării a sosit la fața locului. Nava, care transportă și o cameră de recompresie hiperbară care poate susține până la șase persoane, a ajuns în zona operațiunii de căutare joi dimineață.

Echipele de salvare au estimat că 14:08 este ora la care pasagerii puteau rămâne fără oxigen la bordul Titan.