Legăturile puternice dintre BMW și China reprezintă un câștig pentru ambele părți în vederea trecerii la vehicule mai prietenoase față de mediul înconjurător, a declarat miercuri Oliver Zipse, șeful gigantului auto german, după ce premierul chinez Li Qiang a vizitat sediul de la Munchen al companiei, relatează Reuters.

Oliver Zipse alaturi de delegatia chineza si cancelarul Olaf ScholzFoto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

Însoțit de o delegație formată din oficiali de rang înalt, Li s-a întâlnit cu Zipse și alți directori din industria auto germană ca parte a vizitei sale oficiale de 4 zile în Germania - prima de când a preluat mandatul de premier în luna martie a acestui an.

Vizita a inclus întâlniri cu cancelarul Olaf Scholz și alți politicieni importanți din Germania.

„Grupul BMW are legături adânci și de lungă durată cu China”, a declarat Zipse miercuri într-un comunicat remis presei, notând că producătorul auto german și guvernul de la Beijing au obiective comune în domenii precum mobilitatea electrică, eliminarea emisiilor de carbon și vehiculele inteligente interconectate.

„Parteneriatele puternice dintre Grupul BMW și partenerii chinezi vor continua să livreze câștiguri pentru ambele părți în timpul transformării industriei noastre”, a adăugat el.

Li le-a transmis directorilor prezenți la întâlnirea de miercuri, printre aceștia numărându-se și șeful Mercedes-Benz, că o lipsă a colaborării între Germania și China reprezintă un risc major pentru ambele părți.

China este țara în care BMW produce cele mai multe mașini în afara Germaniei și o piață cheie pentru producătorul auto, acesta vânzând aici aproape 800.000 de autoturisme anul trecut.

Noi declarații de apropiere între Germania și China

Dependența industriei Germaniei, țara cu cea mai mare economie din UE, de China este văzută de numeroși analiști politici drept o vulnerabilitate majoră a blocului comunitar în contextul răcirii relațiilor dintre Beijing și cancelariile occidentale.

Guvernul cancelarului Olaf Scholz dorește să își diversifice partenerii pentru a „reduce riscurile" asociate cu dependența sa excesivă față de China, dar nu se poate lipsi de piața chineză, care este crucială pentru puternica sa industrie.

„Germania mizează pe o lărgire a relațiilor economice în Asia. Nu vrem să ne închidem în fața unui singur partener, ci dorim parteneriate echilibrate", a declarat Olaf Scholz în timpul unei conferințe de presă pe care a susținut-o marți alături de premierul chinez.

Scholz și-a asigurat omologul de la Beijing că Berlinul nu are „niciun interes" să se izoleze economic de China, în pofida semnalelor recente date de guvernul său în acest sens.

„Relansării economice globale îi lipsește o dinamică de creștere. China și Germania, ca națiuni mari și influente, ar trebui să colaboreze și mai strâns pentru pace și dezvoltare în lume", a declarat la rândul său Li Qiang în cadrul aceleiași conferințe de presă.