Premierul ungar Viktor Orban a criticat vineri proiectul reformei sistemului european de azil, întrebându-se dacă solicitanţii de azil prezenţi în Germania vor fi „constrânşi să urce în vagoane” cu destinaţia Ungaria, transmit AFP și Agerpres.

Viktor Orban la un miting electoralFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Opoziţia ungară a denunţat „paralela ruşinoasă cu Holocaustul” făcută de Orban.

Referitor la recentul acord ce prevede o solidaritate obligatorie între statele membre ale Uniunii Europene în preluarea de refugiaţi, liderul naţionalist ungar a denunţat la radio „regulile care dau Bruxelles-ului dreptul de a spune cum sunt repartizaţi migranţii”.

„Îi vor prinde pe migranţi în Germania, care nu îi vrea, îi vor strânge, îi vor transporta în vagoane şi îi vor descărca la noi?”, a spus şeful executivului ungar.

„Orice ţară care nu permite intrarea migranţilor va fi constrânsă să o facă”, a denunţat el.

Săptămâna trecută, Viktor Orban a calificat deja drept „inacceptabil” acordul, el acuzând Bruxelles-ul de „abuz de putere”.

Proiectul reformei sistemului european de azil prevede un sistem de solidaritate între ţările membre ale UE în preluarea refugiaţilor. Statele membre vor trebui să primească un anumit număr dintre solicitanţii de azil sosiţi într-o ţară a UE supusă unei presiuni din partea migraţiei sau să vină cu o contribuţie financiară.

Compensaţia financiară prevăzută este de circa 20.000 de euro pentru fiecare solicitant de azil nerelocat.

Și Polonia se opune mecanismului de realocare a solicitanților de azil

Polonia şi Ungaria au votat împotriva acestor propuneri, în timp ce Bulgaria, Malta, Lituania şi Slovacia s-au abţinut de la vot.

Acordul deschide calea către reluarea negocierilor cu Parlamentul European, în vederea adoptării finale a reformei înaintea alegerilor europene din 6-9 iunie 2024. Negocierile preliminare dintre executivul și legislativul Uniunii Europene s-au încheiat în luna aprilie.

Partidul polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) a anunțat deja că va organiza un referendum pe tema mecanismului de relocare a migranţilor între statele UE, reiterându-și opoziția față de acesta, la fel ca în timpul crizei refugiaților sirieni.

„Cetăţenii polonezi trebuie să se pronunţe în această chestiune”, a declarat joi liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski.

„Nu vom permite să ne fie impuse niciun fel de cote de migraţie pentru refugiaţii din Africa, din Orientul Mijlociu, pentru arabi, musulmani sau pentru oricine”, a subliniat și premierul polonez Mateusz Morawiecki, amintind totodată că țara sa a primit peste un milion de refugiați de război ucraineni.