Trei ofițeri de poliție kosovari au fost reținuți de forțele sârbe miercuri, dar oficialii din Kosovo și Serbia au oferit diferite locații pentru arestare, acuzându-se reciproc că au trecut ilegal granița, relatează Reuters.

Aleksandar VucicFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a cerut eliberarea celor trei ofiţeri. El a spus că au fost reținuți la 300 de metri în interiorul teritoriului Kosovei, lângă granița cu Serbia.

„Intrarea forțelor sârbe pe teritoriul Kosovo este o agresiune și are ca scop escaladarea și destabilizarea”, a scris Kurti pe pagina sa de Facebook.

Dar președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat că cei trei au fost arestați „până la 1,8 kilometri” în interiorul teritoriului sârb, lângă satul Gnjilica. De asemenea, el l-a acuzat pe Kurti de incitare la conflicte.

„Suntem la răscruce de drumuri dacă vom avea sau nu pace... și există un om în Balcani care vrea să incite la conflicte cu orice preț și acesta este Albin Kurti”, a spus Vucic într-o emisiune TV în direct.

UE amenință Kosovo cu „măsuri restrictive”

Uniunea Europeană a ameninţat miercuri autorităţile din Kosovo cu "consecinţe politice" dacă nu iau decizii de atenuare a tensiunilor cu comunitatea sârbă din nord, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Ne aşteptăm ca prim-ministrul kosovar, Albin Kurti, să ia măsuri pentru o dezescaladare. În caz contrar, vor exista consecinţe politice, cu suspendarea vizitelor şi a contactelor la nivel înalt şi măsuri temporare şi reversibile", a avertizat purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei UE Josep Borrell. "Nu sunt sancţiuni, ci măsuri restrictive", a insistat el.

Purtătorul de cuvânt a admis însă că suspendarea sprijinului financiar al UE este în discuţie.

"O serie de măsuri au fost propuse statelor membre şi sunt în discuţie", a spus el, fără a da alte detalii.

O reuniune a miniştrilor de externe ai UE este programată pentru 26 iunie la Luxemburg.

Violenţe au izbucnit la începutul lunii iunie în nordul Kosovo, când guvernul kosovar a instalat în funcţie primari de origine albaneză în patru oraşe din nordul Kosovo, după alegeri locale boicotate în mare parte de sârbi.

Kosovo a făcut parte din Serbia, dar şi-a declarat independenţa în mod unilateral în 2008. Belgradul, care nu a recunoscut Kosovo ca stat independent, alimentează în mod regulat tensiunile în partea de nord a ţării, notează dpa