Comisia de la Veneția i-a cerut marţi Ucrainei să nu pună în aplicare legea cu privire la oligarhi, transmite AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

La iniţiativa preşedintelui Volodimir Zelenski, parlamentul ucrainean a adoptat, în septembrie 2021, o lege anti-oligarhi, aceşti oameni de afaceri foarte bogaţi acuzaţi de exploatarea economiei Ucrainei şi de influenţarea presei şi a clasei politice din ţară.

Însă Comisia de la Veneţia, organismul consultativ al Consiliului Europei care se pronunţă asupra proiectelor legislative sau legilor deja în vigoare din cele 46 de ţări membre, a apreciat că măsurile adoptate de Kiev „provoacă îngrijorări grave” în ceea ce priveşte conformitatea lor cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

„În consecinţă, Comisia de la Veneţia ajunge la concluzia că legea nu trebuie să fie aplicată în stat”, a indicat Consiliul Europei într-un comunicat, conform Agerpres.

În schimb, Comisia de la Veneția recomandă Ucrainei să-şi consolideze legislaţia în domenii precum concurenţa, combaterea corupţiei, transparenţa pieţelor publice, concentrarea media şi spălarea banilor.

În 2022, Consiliul Europei, care are 46 de state membre, a exclus Rusia ca urmare a invadării Ucrainei.

Ucraina a fost prima ţară care a adoptat o legislaţie specifică de deoligarhizare.

Comisia de la Veneția a avut o opinie similară, în luna martie, și în cazul Republicii Moldova privind legea deoligarhizării prezentată de autoritățile de la Chișinău, Comisia arătând că aceasta conține o serie de îmbunătăţiri faţă de legile similare din care s-au inspirat autoritățile moldovene, dar că unele prevederi pot duce la încălcarea drepturilor omului.