Politicianul britanic Nigel Farage, considerat de mulți „fața Brexit-ului” în Marea Britanie, a declarat că părăsirea Uniunii Europene a fost un eșec pentru Londra, comentariile sale atrăgând rapid o reacție din partea guvernului lui Rishi Sunak, relatează Reuters.

Nigel FarageFoto: Parsons Media / Eyevine / Profimedia Images

Fostul europarlamentar și șef al partidului UKIP a criticat guvernele conservatoare conduse succesiv de Theresa May, Boris Johnson, Sunak și, pentru o perioadă foarte scurtă de timp, Liz Truss, pentru modul în care au gestionat ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar, afirmând că acestea sunt responsabile pentru eșec.

„Nu am beneficiat de fapt de pe urma Brexit din punct de vedere economic. Am gestionat complet greșit acest lucru”, a declarat Farage într-un interviu acordat BBC.

El a criticat în termeni duri politicile privind naționalizările forțate și impozitul pe profit ale guvernelor conservatoare, afirmând că acestea alungă afacerile din țară.

„Se poate argumenta că, acum că suntem din nou în control, reglementăm afacerile noastre chiar mai mult decât când eram membri ai UE. Brexit a eșuat”, a declarat el.

Migrația ilegală, o altă problemă pentru care Marea Britanie n-a avut răspuns

Farage a criticat de asemenea și rezultatele executivelor de la Londra în ceea ce privește imigrația ilegală în contextul în care Marea Britanie se confruntă cu un număr record de imigranți sosiți clandestin pe țărmul său de sud.

Oprirea migrației a fost una dintre temele principale ale campaniei în favoarea Brexit.

Guvernul lui Sunak, care în luna martie a prezentat un nou plan de a opri imigrația ilegală prin Canalul Mânecii, a respins rapid acuzațiile lui Farage.

Întrebat dacă Rishi Sunak este de acord cu evaluarea fostului șef al UKIP privind eșecul Brexit, un purtător de cuvânt al premierului britanic a declarat marți:

„Nu. Prim-ministrul a discutat despre beneficiile aduse de Brexit cu mai multe ocazii”.

Chestionat dacă Sunak, care deține o avere impresionantă alături de soția sa, are simpatie pentru afacerile care acuză că întâmpină dificultăți majore din cauza birocrației din Marea Britanie, purtătorul de cuvânt a răspuns că premierul vrea să „se asigure că Regatul Unit rămâne o țară prietenoasă pentru investiții”.

„Vedem că, post-Brexit, avem ocazia de a flexibiliza reglementările pentru a fi în linie cu ceea ce își doresc afacerile”, a adăugat acesta.

Critici și din partea mediului de afaceri la adresa guvernului britanic

Comentariile guvernului britanic vin însă la mai puțin de o lună după ce Microsoft a lansat un atac neobișnuit de dur la adresa sa, după ce autoritățile de reglementare de la Londra au blocat achiziția Activision Blizzard pentru o sumă care ar fi reprezentat un record atât pentru compania fondată de Bill Gates, cât și industria de gaming.

„Mesajul aici este clar - Uniunea Europeană este un loc mai atrăgător decât Marea Britanie să începi o afacere dacă vrei să o vinzi într-o bună zi”, a subliniat Brad Smith, președintele Microsoft.

Marea Britanie s-a confruntat cu mai multe situații de penurie și alte probleme cauzate de Brexit, dificultățile economice fiind apoi exacerbate de pandemia de COVID-19. Relansarea economică postpandemie s-a lăsat și ea așteptată, datele publicate în luna februarie arătând că Marea Britanie a evitat la limită intrarea în recesiune în ultimul trimestru al anului trecut.

Joia trecută Banca Angliei a majorat din nou rata dobânzii de politică monetară, admițând că a subestimat persistența inflației care a provocat o criză a nivelului de trai ce la rândul ei a dus la mișcări sindicale fără precedent în Marea Britanie în ultimele decenii.