O comisie din Groenlanda a prezentat vineri un text pe care autoritățile teritoriului arctic autonom danez ar putea să se bazeze atunci când va veni ziua în care vor renunța la legăturile cu Copenhaga, potrivit AFP.

Nuuk, Capitala GroenlandeiFoto: Niels Melander / Alamy / Profimedia Images

După aproape patru ani de muncă în cel mai mare secret, documentul, redactat în limba groenlandeză și format din 49 de paragrafe, a fost prezentat parlamentului local Inatsisartut unde trebuie acum să fie discutat.

Textul nu s-a pronunțat definitiv asupra mai multor puncte, printre care justiția și accesul la un pașaport groenlandez, notează presa locală.

De asemenea, nu face nicio referire la monarhie, deși se va pune întrebarea dacă regina sau regele Danemarcei va rămâne șef de stat.

„Deocamdată, aceasta este în primul rând o problemă groenlandeză. Ea va privi Danemarca doar după ce Groenlanda va discuta despre ea și în funcție de ceea ce decid politicienii”, a declarat pentru AFP Ulrik Pram Gad, cercetător la Institutul danez de studii internaționale și expert în relațiile danezo-verlandeze.

A doua insulă ca mărime din lume, după Australia, este autonomă din 1979 și se află în Oceanul Arctic, la aproximativ 2.500 km de puterea tutelară, căreia îi datorează încă un sfert din PIB-ul său anual sub formă de subvenții.

Dar Groenlanda, cu o populație de aproximativ 55.000 de locuitori pe un teritoriu imens de aproape 2,2 milioane de kilometri pătrați, are propriul steag, limbă, cultură, instituții și un prim-ministru. Doar moneda, justiția și afacerile externe și de securitate sunt sub jurisdicția Danemarcei.

Dorința președintelui american Donald Trump de a cumpăra Groenlanda în 2018 a provocat un incident diplomatic și un scandal.

Dar, chiar dacă a renunțat la orice dorință de a cumpăra, Washingtonul își manifestă o influență din ce în ce mai mare în Groenlanda, pe fondul importurilor de bunuri și servicii.