Philip Mehrtens, pilotul neozeelandez capturat de separatiștii din regiunea Papua a Indoneziei, a apărut într-o înregistrare video în care afirmă că este în viață și bine în contextul intensificării luptelor dintre papuași și forțele de securitate indoneziene, relatează ABC și CNN.

Papuasi protestand impotriva guvernului indonezianFoto: Jewel SAMAD / AFP / Profimedia

Flancat de doi papuași înarmați, Mehrtens afirmă în întregistrarea video de un minut și jumătate, întâi în indoneziană iar apoi în engleză, că „astăzi este luni, 24 aprilie 2023. Au trecut aproape 3 luni de când ei (n.r. luptătorii separatiști) m-au răpit din Paro”.

„După cum puteți vedea, încă sunt în viață, sunt sănătos. Am mâncat bine, am primit apă. Trăiesc cu oamenii de aici - călătorim împreună cum se cere, stăm împreună, ne odihnim împreună” și-a continuat el mesajul, cerând apoi guvernului indonezian să oprească loviturile aeriene asupra zonei în care se află separatiștii.

„Indonezia a lansat bombe în zonă în ultima săptămână. Vă rog, nu este nevoie, este periculos pentru mine și toată lumea de aici. Vă mulțumesc pentru sprijinul vostru”, a transmis el.

Armata de Eliberare din Papua de Vest, facțiunea separatistă care l-a răpit pe Mehrtens, a cerut într-un comunicat ca guvernul neozeelandez să inițieze și medieze negocieri pentru eliberarea acestuia și a îndemnat Indonezia să își oprească operațiunile militare din Papua.

„Subliniem că eliberarea pilotului trebuie să aibă loc prin negocieri, nu operațiuni militare”, a declarat purtătorul de cuvânt al grupării.

Acesta precizase anterior că neozeelandezul în vârstă de 37 de ani este ținut într-o redută dintr-o zonă izolată controlată de rebeli și că va fi folosit drept „atu” în negocieri. Gruparea separatistă a afirmat de asemenea că l-a vizat pe acesta din cauza colaborării militare dintre Noua Zeelandă și Indonezia.

Cum a ajuns un pilot neozeelandez pion într-un conflict separatist cu papuași

Mehertens a fost răpit la începutul lunii februarie după ce aparatul de pasageri de mici dimensiuni pe care îl pilota a aterizat în zona Nduga pentru a lăsa 5 pasageri aici. Oprirea trebuia să dureze doar câteva ore însă imediat după aterizare avionul său a fost încercuit de rebeli și pilotul luat ostatic.

Regiunea este împărțită în două provincii, Papua și Papua de Vest, ambele distincte de statul independent Papua Noua Guinee.

În trecut o colonie olandeză, Papua de Vest și-a declarat independența în 1961 însă doar doi ani mai târziu a fost invadată de Indonezia care a primit în mod oficial control asupra zonei după un vot supervizat de ONU în 1969.

Votul este însă contestat până în ziua de azi, doar 1.000 de papuași participând la scrutinul de atunci. O mișcare separatistă de independență a început la scurt timp după.

Luptele între papuașii indigeni și autoritățile indoneziene sunt frecvente, luptătorii separatiști intensificându-și atacurile începând cu 2018.