Armata chineză a lansat sâmbătă trei zile de exerciții militare în strâmtoarea Taiwan, pe fondul tensiunilor cu insula după o întâlnire în Statele Unite între președintele Tsai Ing-wen și cel de-al treilea oficial american, potrivit AFP.

Exercitii militare chineze in jurul TaiwanuluiFoto: Ng Han Guan / AP - The Associated Press / Profimedia

Manevrele „servesc drept avertisment serios împotriva coliziunii dintre forțele separatiste care urmăresc „independența Taiwanului” și forțele externe, precum și împotriva activităților provocatoare ale acestora”, a avertizat purtătorul de cuvânt al armatei chineze, Shi Yi, într-un comunicat.

Manevrele includ, de asemenea, „patrule”, potrivit armatei chineze.

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat sâmbătă că a detectat trei nave de război și 13 avioane chineze în jurul insulei, pe fondul creșterii tensiunilor cu Beijingul.

Dintre cele 13 aeronave detectate, „patru au trecut linia mediană a Strâmtorii Taiwan și au intrat în partea de sud-est a zonei de identificare a apărării aeriene a Taiwanului (Adiz)”, a precizat ministerul în actualizarea sa zilnică.

În strâmtoarea Taiwan, exerciții cu focuri reale vor avea loc luni în apropierea coastei Fujian (est), provincia care se află în fața insulei, au anunțat autoritățile maritime locale.

Aceste exerciții, care au o dimensiune „operațională”, sunt menite să demonstreze că armata chineză va fi pregătită, „dacă provocările se intensifică”, să „rezolve odată pentru totdeauna problema Taiwanului”, a avertizat analistul militar Song Zhongping.

Taipei a declarat că aceste mișcări amenință „stabilitatea și securitatea” în regiunea Asia-Pacific.

Președintele său, Tsai Ing-wen, a denunțat sâmbătă „expansionismul autoritar al Chinei” și a dat asigurări că teritoriul va „continua să lucreze cu Statele Unite și cu alte țări (...) pentru a apăra valorile libertății și democrației”.

Aceste manevre chinezești urmează vizitei efectuate săptămâna aceasta de dna Tsai în Statele Unite, unde s-a întâlnit miercuri cu Kevin McCarthy, președintele Camerei Reprezentanților. Beijingul a promis „măsuri ferme și energice” ca represalii.