Emmanuel Macron a denunțat vineri, la Guangzhou, războiul declanșat de Rusia în Ucraina în fața studenților chinezi, înainte de o ceremonie a ceaiului și o cină cu omologul său Xi Jinping, potrivit AFP.

Emmanuel Macron și Xi JinpingFoto: Ng Han Guan / AP / Profimedia

Călătoria președintelui francez în orașul din sudul Chinei încheie o vizită de stat de trei zile care l-a dus mai întâi la Beijing și care a avut ca scop reînnoirea legăturilor față în față după trei ani de relații la distanță din cauza lui Covid.

Macron a făcut din conflictul din Ucraina principala temă a călătoriei, făcând joi apel la China să „aducă Rusia la rațiune” față de Kiev.

El a sosit la începutul după-amiezii la Guangzhou, al treilea oraș ca mărime din China, cu 15 milioane de locuitori, și a mers imediat la Universitatea Sun Yat-sen, unde a fost întâmpinat călduros de mulțime, mulți dintre ei ținând în mână telefoanele mobile în speranța unui selfie cu el.

În sala de sport a campusului, Macron a denunțat intervenția militară a Rusiei în Ucraina în fața unei audiențe de aproximativ 1.000 de studenți.

„Este o țară care decide să își colonizeze vecinul, să nu respecte regulile, să redistribuie arme, să invadeze”, a insistat el.

Ceremonia ceaiului...

Această universitate, una dintre cele mai prestigioase din China, are parteneriate cu 24 de instituții franceze, printre care Școala Normală Superioară, Școala de Management din Lyon și Universitatea din Angers.

De asemenea, ea este asociată cu un consorțiu de școli de inginerie în cadrul Institutului franco-chinez pentru energie nucleară.

După această întâlnire cu studenții, Emmanuel Macron s-a alăturat lui Xi Jinping pe insula Shamian, în inima orașului Guangzhou.

Cei doi bărbați s-au plimbat împreună prin grădină până la reședința guvernatorului provinciei Guangdong, unde a locuit tatăl lui Xi, Xi Zhongxun, atunci când a deținut această funcție între 1978 și 1981.

Într-un cadru rural cu vedere spre un lac, cei doi au luat apoi parte la o ceremonie a ceaiului, în timpul căreia președintele chinez a evocat câteva amintiri din tinerețea sa: „Am venit aici foarte des, în 1978, eram student (...) și am venit aici pentru a-mi vizita tatăl”.

După ceremonie, cei doi lideri au participat la o cină privată.

Xi spune că va vorbi cu Zelenski la „un moment ales de el”

Xi Jinping s-a angajat vineri să „sprijine toate eforturile pentru a aduce pacea în Ucraina”, potrivit unei declarații comune minime pe această temă.

Textul nu menționează Rusia și nu condamnă intervenția sa militară în Ucraina.

Cu o zi înainte, atât Macron, cât și Xi au făcut apel la negocieri de pace cât mai curând posibil și au respins orice utilizare a armelor nucleare.

Dar dacă, așa cum a dat asigurări partea franceză, Xi Jinping s-a declarat gata să îl sune pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, președintele chinez a precizat că va face acest lucru la un moment ales de el.

Un gest de deschidere care nu a fost încă confirmat, dar judecat „pozitiv” de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată de asemenea joi la Beijing.

În ultimele săptămâni, presiunea internațională a crescut asupra Chinei pentru a se implica în căutarea păcii.

Cu toate acestea, Kremlinul a exclus joi posibilitatea unei medieri chineze pentru a opri luptele, deoarece „situația cu Ucraina este complexă și nu există nicio perspectivă de soluționare politică”.