Guvernul francez a cerut luni serviciului de mesagerie criptată Telegram să închidă conturile folosite de un grup de extremă dreapta care, potrivit acestuia, face schimb de comentarii rasiste și de apeluri la violență, scrie AFP.

TelegramFoto: Larichev89, Dreamstime.com

„La instrucțiunile ministrului, un raport a fost trimis luni către Telegram prin intermediul platformei Pharos”, a precizat anturajul ministrului de interne Gérald Darmanin, care a cerut „serviciilor să lucreze la urmările judiciare care vor fi date, în colaborare cu autoritatea judiciară”.

Aceste grupuri Telegram, care sunt supravegheate de la „sfârșitul anului 2022”, „au câteva sute de conturi”, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul poliției. Printre utilizatorii săi, „unele profiluri erau deja cunoscute de serviciile de informații”, a adăugat această sursă.

Existența acestor grupuri de discuții a fost dezvăluită pe Twitter în acest weekend de către contul Tajmaat, care se prezintă ca o „platformă de colaborare pentru nord-africani”.

Tajmaât a postat mai multe capturi de ecran ale discuțiilor „grupului naționalist francez Deter”, unde utilizatorii fac schimb de remarci rasiste și îndemnuri la acțiuni violente.

Printre utilizatori, „unii pretind că sunt militari sau polițiști, dar acest lucru nu a fost încă dovedit, deoarece multe dintre aceste conturi nu au fost încă identificate”, a precizat sursa din cadrul poliției.

Potrivit acestei surse, aceste conturi au fost „create inițial pentru a servi drept platforme de schimb de idei identitare, pentru a permite susținătorilor acestor ideologii să se întâlnească pe regiuni”.

„Această derivă spre apeluri la violență este cea care a justificat atenția serviciilor”, spune guvernul. (foto: Larichev89, Dreamstime.com)