Statele Unite, Marea Britanie și Australia au anunțat un nou program de submarine de ultimă generație cu Statele Unite, Marea Britanie și Australia. Joe Biden a dezvăluit luni un program militar spectaculos în Pacific, care a fost puternic criticat de China, potrivit AFP.

Joe Biden Foto: Evan Vucci / Associated Press / Profimedia Images

Președintele american, premierul american, premierul britanic Rishi Sunak și premierul australian Anthony Albanese se întâlnesc la o bază navală din San Diego pentru a oficializa acest proiect, care a înfuriat Franța atunci când a fost anunțat în urmă cu 18 luni.

Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a început să schițeze proiectul luni, la bordul avionului care îl duce pe președintele american în California.

Programul se va desfășura în trei etape.

În primul rând, o fază de familiarizare a Australiei - care nu dispune de submarine cu propulsie nucleară și nici de tehnologie nucleară, fie ea militară sau civilă - cu aceste dispozitive, prin „formarea de marinari, ingineri, tehnicieni”, a precizat Jake Sullivan.

El a precizat că scopul este de a avea „desfășurări” de submarine americane și britanice în Australia în decursul acestui deceniu.

5 submarine pentru Australia

Într-o a doua fază, Australia va cumpăra trei submarine americane cu propulsie nucleară din clasa Virginia, cu o opțiune pentru alte două.

Submarinele urmează să fie livrate începând cu 2030.

În cele din urmă - și aceasta este a treia și cea mai ambițioasă etapă a programului - Statele Unite, Australia și Regatul Unit își vor uni forțele pentru o nouă generație de submarine, denumită SSN-AUKUS, a anunțat consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă.

Submarinele cu propulsie nucleară și armament convențional vor implica „investiții semnificative” din partea celor trei țări, a precizat acesta.

Submarinele cu propulsie nucleară sunt greu de detectat, pot parcurge distanțe mari pentru perioade lungi de timp și pot transporta rachete de croazieră sofisticate.

Programul reprezintă „un angajament pe zeci de ani, poate chiar un angajament de un secol” pentru Statele Unite, a declarat consilierul.

Scopul, a spus el, nu este „de a merge la război”, ci „de a descuraja conflictul”.

Întrebat de mai multe ori despre criticile Chinei, el a dat asigurări că Washingtonul a abordat deja subiectul direct cu Beijingul și că nu ia pe nimeni prin surprindere.

„Ne simțim foarte bine cu modul în care am conceput alianța AUKUS”, a declarat Sullivan, adăugând că obiectivul SUA este de a asigura „pacea și stabilitatea în regiunea Indo-Pacific”.

China supărată

Încheierea alianței AUKUS, cu anularea de către Canberra a contractului de achiziție a 12 submarine franceze, a dus la o criză diplomatică cu Franța în 2021, care a strigat „trădare”.

Afacerea s-a liniștit între timp, grație unor manevre diplomatice intense, inclusiv o vizită de stat a președintelui francez Emmanuel Macron în Statele Unite la începutul lunii decembrie.

Joe Biden l-a sunat pe omologul său francez la 7 martie, iar cei doi bărbați au discutat, potrivit Casei Albe, despre „cooperarea” lor în Oceanul Indian și în Asia.

Indignarea Franței a făcut loc criticilor din partea Chinei, care este angajată într-o rivalitate economică și strategică acerbă cu Statele Unite.

„Cerem Statelor Unite, Marii Britanii și Australiei să renunțe la mentalitatea Războiului” și „să facă mai mult pentru a promova pacea și stabilitatea regională”, a declarat Mao Ning, purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, înainte de anunțurile de luni.