Fostul ministru belarus de externe Vladimir Makei, care a murit în noiembrie anul trecut la 64 de ani, s-ar fi sinucis, scrie publicația de opoziție din Belarus Nasha Niva, citând 4 surse independente din medicină și din administrația publică, relatează Ukrainska Pravda.

Vladimir Makei a muritFoto: Jason DeCrow / AP / Profimedia

Publicația notează că deși cauza morții lui Makei nu a fost specificată în știrea agențieni naționale de stat BelTA din 26 noiembrie, patru surse din Administrația Publică și experți în medicină citate de Nasha Niva au spus că acesta s-a sinucis.

Versiunea populară a primelor zile de după moartea acestuia ar fi fost un atac de cord.

Postul scrie, însă, că o combinație de factori ar fi putut duce la o sinucidere.

Potrivit sursei citate, ultimii ani de viață ai ministrului au fost însoțiți de „drame atât politice, cât și personale”.

Prietenii lui Makei ar fi spus că acesta s-ar fi simțit inutil și Makei știa că Administrația lui Alexandru Lukașenko a început să caute candidați pentru a-l înlocui.

„Acest lucru nu însemna că ar fi fost înlăturat mâine. Dar știa că [șederea lui în] fostul său post înalt se apropia de sfârșit. Și după înălțimi [atinse], nu se vedea nicăieri altundeva.” a spus unul dintre interlocutori.

Au fost și probleme în familie. Unele dintre ele erau publice, iar altele nu erau publice.

Potrivit trustului de presă, în ziua morții sale, Makei s-ar fi dus singur acasă, iar soția sa Vera Poliakova și fiul cel mic au rămas într-un alt apartament.

Potrivit publicației, prima persoană care l-a găsit a fost fiul cel mare al soției, care s-a dus la reședința sa după ce familia nu l-a putut contacta telefonic.

Sursele Nasha Niva spun că nu erau semne că ar fi fost o crimă deghizată în sinucidere.

Înainte de alegerile prezidențiale și protestele în masă antiguvernamentale din Belarus din 2020, Makei fusese unul dintre inițiatorii eforturilor de îmbunătățire a relațiilor Belarusului cu Occidentul și criticase Rusia.

Cu toate acestea, el și-a schimbat brusc atitudinea după începerea protestelor, susținând că acestea au fost inspirate de agenți ai Occidentului.