La aproape o săptămână de la cutremurele devastatoare care au lovit Turcia şi Siria vecină, echipele de salvatori încă reușesc să scoată de sub dărâmături oameni în viață. Dar șansele de a găsi alți supraviețuitori scad dramatic, în condițiile în care bilanțul celor care și-au pierdut viața în urma seismelor a trecut de 33.000.

Eforturile de căutare și salvare continuă în regiunile lovite de cutremur din TurciaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

În mijlocul dezastrului, există în continuare cazuri de salvări miraculoase. Ministrul turc al Sănătății, medicul Fahrettin Koca, a postat duminică pe Twitter un scurt videoclip cu o fetiță despre care a spus că a fost scoasă de sub dărâmături „în a 150-a oră”, în provincia Hatay din sudul Turciei.

Bebeluş de 7 luni, scos în viaţă de sub dărâmături

Și un bebeluş de 7 luni a fost salvat de sub dărâmături în sud-estul Turciei, a relatat duminică dimineaţa postul TRT, preluat de DPA și Agerpres.

Salvatorii au reuşit să-l scoată în viaţă pe băieţel dintr-o clădire prăbuşită din provincia Hatay, după 140 de ore. Ei şi-au dat seama că există un copil încă în viaţă sub dărâmături atunci când l-au auzit plângând.

Un bărbat de 35 de ani a fost salvat în aceeaşi provincie după ce a fost blocat sub moloz circa 149 de ore, potrivit TRT.

Cel mai recent bilanţ victimelor cutremurelor din Turcia şi Siria: peste 33.000 de morţi

Bilanţul provizoriu al victimelor cutremurelor care au lovit luni Turcia şi Siria a ajuns la 33.179 de morţi, a anunţat duminică Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), care estimează că de fapt peste 50.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma seismelor, cel mai puternic având magnitudinea de 7,8 grade.

Ultimul bilanţ oficial provizoriu al victimelor în Turcia este de 29.605 decese, iar în Siria de 3.575 de decese, potrivit Agerpres. Operaţiunile de salvare continuă, dar scad tot mai mult şansele de a găsi oameni în viaţă sub dărâmături.

Responsabilul pentru probleme umanitare al ONU, Martin Griffiths, a recunoscut că această organizaţie nu a reuşit să ajute populaţia din zona de nord-vest a Siriei, controlată de opoziţia aflată din 2011 în război cu armata preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Potrivit Ministerului sirian al Transporturilor, până în prezent 62 de avioane încărcate cu ajutoare umanitare au aterizat în Siria, venind în special din Arabia Saudită.