În discursul rostit duminică la biserica lui Martin Luther King, Joe Biden a declarat că celebrul său vis de egalitate și dreptate nu a devenit „încă” realitate și a făcut din nou apel la o luptă pentru „sufletul” Americii, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: Andrew Harnik / AP / Profimedia

„Am vorbit în fața parlamentelor, regilor, reginelor și liderilor din întreaga lume, dar aici sunt intimidat”, a declarat președintele american, primul președinte în exercițiu care a luat cuvântul în timpul slujbei de duminică la Biserica Baptistă Ebenezer din Atlanta (Georgia, sud).

Biserica a fost casa lui Martin Luther King, care ar fi împlinit duminică 94 de ani.

Biden a amintit cel mai celebru discurs al simbolului luptei pentru drepturile civile și împotriva discriminării rasiale, asasinat la Memphis în 1968, în care a scandat „I have a dream”.

„Rămâne misiunea timpului nostru să transformăm acest vis în realitate, pentru că nu este încă cazul”, a spus președintele.

Amintind că a instalat un bust al pastorului în Biroul Oval, Joe Biden a declarat, folosind una dintre frazele sale preferate: „Bătălia pentru sufletul Americii este eternă”, este o „luptă constantă” pentru a apăra „această convingere sacră că suntem creați egali și după chipul lui Dumnezeu”.

„Mai este încă mult de lucru în ceea ce privește justiția economică, drepturile civile, dreptul la vot”, a recunoscut Joe Biden, a cărui carieră politică, până la cucerirea Casei Albe, s-a bazat în mare măsură pe sprijinul alegătorilor afro-americani.

Joe Biden a fost invitat la Atlanta de Raphael Warnock, astăzi pastorul principal al bisericii, dar și senator democrat care a câștigat alegerile contestate din noiembrie anul trecut împotriva unui candidat susținut de fostul președinte Donald Trump.

Primindu-și gazda pe un cântec gospel, Raphael Warnock a glumit că pentru un catolic devotat ca președintele, slujba baptistă ar părea probabil „puțin exuberantă”.

Ceremonia s-a încheiat cu corul care a cântat „We Shall Overcome”, un imn emblematic al mișcării pentru drepturile civile.