Suedia poartă discuții cu Statele Unite privind o cooperare mai strânsă în domeniul apărării atât la nivel bilateral, cât și în cadrul NATO, în timp ce Turcia continuă să blocheze aderarea la Alianța Atlantică, scrie AFP.

Ulf KristerssonFoto: Fredrik Sandberg-TT / Shutterstock Editorial / Profimedia

Noul acord de cooperare în domeniul apărării (DCA) „va facilita operarea trupelor americane în Suedia”, a declarat ministrul suedez al apărării, Pal Jonson, într-o declarație scrisă pentru AFP.

„Acest lucru ar putea include depozitarea echipamentelor de apărare și investiții în infrastructură pentru a face posibilă susținerea, precum și statutul juridic al soldaților americani în Suedia”, a adăugat ministrul.

„Aceste negocieri sunt în curs de desfășurare deoarece Suedia devine un aliat al SUA prin aderarea la NATO”, a spus el.

Suedia și Finlanda au decis, după ce Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, să părăsească statutul de neutralitate și să se alăture NATO.

Însă Turcia, membră a Alianței Atlantice, le blochează intrarea încă din luna mai și a semnat un memorandum de înțelegere cu ei în iunie, care leagă aderarea lor de lupta împotriva mișcărilor kurde și a susținătorilor acestora de pe teritoriul lor.

Turcia are pretenții pe care Suedia nu le poate și nu le va îndeplini, a declarat duminică premierul suedez Ulf Kristersson, când a discutat despre procesul de aderare cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Ankara a declarat la sfârșitul lunii decembrie că Stockholm a făcut „pași pozitivi”, dar a cerut „alți pași importanți” pentru a elimina obiecțiile sale față de intrarea Suediei în NATO, a declarat ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu.

Suedia va restabili serviciul civil obligatoriu, eliminat în anul 2008, având în vedere degradarea situaţiei de securitate în zonă ca urmare a războiului din Ucraina, a anunţat luni premierul suedez Ulf Kristersson, citat de EFE și Agerpres.

„Serviciul civil” înseamnă că cetăţenii suedezi pot fi chemaţi în sprijinul autorităţilor în activităţi medicale sau ale serviciilor de urgenţă, pentru funcţionarea adecvată a acestora în caz de alertă sau de război.

Suedia a luat în ultimul deceniu mai multe măsuri de consolidare a apărării, invocând tensiunile cu Rusia în regiune, şi a restabilit în anul 2017 serviciul militar obligatoriu ce fusese suspendat şapte ani mai devreme.

Noul guvern de dreapta instalat în urmă cu trei luni la Stockholm şi-a manifestat de asemenea intenţia ca înainte de anul 2026 să crească bugetul apărării la 2% din PIB, conform ţintei NATO, organizaţie la care Suedia şi Finlanda au decis să adere, demers îngreunat de condiţiile puse de Turcia şi asupra cărora continuă negocierile.