Mai multe candidate, între care și o româncă, pentru postul de stewardesă la Kuwait Airways au povestit că li s-a cerut să se dezbrace pentru ca recrutorii să le verifice corpul, relatează ziarul spaniol El Diario, citat de Business Insider.

Avion operat de Kuwait AirwaysFoto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mai multe femei care au participat la un interviu de angajare pentru un post de însoțitoare de bord la compania Kuwait Airways au dezvăluit pentru presa spaniolă că angajații de la firma de recrutare Meccti le-au cerut să rămână în lenjerie intimă pentru a vedea dacă viitoarele stewardese au cicatrici, semne din naștere sau tatuaje, potrivit El Diario.

„M-am simțit ca un animal la grădina zoologică", a povestit Mariana, în vârstă de 23 de ani, care a fost solicitată să rămână în lenjerie intimă și fustă, în timp ce un recrutor lua notițe într-un carnețel.

Incidentul a avut loc în luna noiembrie 2022 la un hotel din Madrid, unde a avut loc recrutarea organizată de Meccti, o mare agenție care intermediază angajările de personal pentru companiile aeriene.

Potrivit surselor El Diario, interviul a început într-o atmosferă stresantă după ce recrutorii au făcut o primă inspecție a candidatelor și au respins femeile cu ochelari, aparat dentar, alunițe sau cicatrici vizibile, precum și pe cele care, după părerea lor, erau supraponderale.

„Nu le-a plăcut pielea sau zâmbetul ei”

Mariana a povestit că unele femei au fost întrebate dacă ar fi dispuse să slăbească, iar recrutorii ar fi respins o candidată pentru că „nu le-a plăcut pielea sau zâmbetul ei”.

Și cei trei bărbați din cele aproximativ 60 de persoane care au participat la selecție au fost respinși spunându-le că doar bărbații kuweitieni sunt angajați de compania aeriană.

Bianca, o tânără de 23 de ani din România, a povestit că recrutorii le-au cerut fetelor care au trecut de preselecție să intre într-o cameră, unde trebuiau să se dezbrace.

„Prima fată care a intrat a ieșit plângând", a declarat Bianca pentru El Diario, menționând că nu i-a venit să creadă.

„Stăteam acolo doar în sutien”

Când Bianca a intrat în cameră, femeia recrutor i-a cerut să-și ridice rochia.

„Am tras-o puțin în sus, până sub genunchi, așa că ea a tras-o până la chiloți. Rochia mea avea un fermoar la spate și ea mi-a cerut să o trag până la talie, așa că stăteam acolo doar în sutien", a povestit Bianca.

Recrutorul i-a spus Biancăi că verifică dacă are "cicatrici, semne din naștere și tatuaje".

María, o studentă în vârstă de 19 ani, a spus: "Mai întâi mi-am dat jos bluza și mi-am lăsat pantalonii pe mine - și apoi invers".

Anunțul Meccti pentru evenimentul de recrutare preciza că candidații trebuiau să aibă o înălțime de cel puțin 1,70 metri, cu "greutatea și înălțimea proporționale", și să aibă "o prezentare generală excelentă".

Anchetă după interviul controversat

Ministerul spaniol al Muncii a deschis o anchetă privind procesul de angajare desfășurat de agenția Meccti.

Joaquín Pérez Rey, secretarul de stat spaniol pentru ocuparea forței de muncă, a descris presupusul comportament al recrutorilor drept „un comportament intolerabil care încalcă demnitatea și drepturile fundamentale ale acestor femei".

Compania aeriană Kuwait Airways a declarat că folosește serviciile agenției Meccti de cinci ani și că nu a avut probleme până acum, precizând că a lansat o anchetă privind problemele semnalate, potrivit AviacioOnline.

  • „Kuwait Airways, în ultimii cinci ani, folosește aceeași agenție de recrutare a echipajului de cabină pe care 90% dintre companiile aeriene din zonă au folosit-o. Kuwait Airways este o companie aeriană cu o bună reputație care a angajat oameni din întreaga lume în cei 68 de ani de la înființare. Nicio acuzație atât de gravă nu a fost făcută vreodată împotriva ei [...] dorim să subliniem că Kuwait Airways nu poate tolera niciun proces de angajare care umilește sau înjosește vreo persoană.
  • Dorim să informăm publicul în acest moment că se desfășoară o investigație completă cu toate părțile implicate și, pe baza rezultatelor, vor fi luate măsuri adecvate", a precizat compania de stat din Kuwait într-un comunicat de presă.

Potrivit La Vanguardia, compania responsabilă cu selecția candidaților, Meccti, s-a apărat și ea, negând acuzațiile și spunând că o va da în judecată pe Bianca.