Guvernul finlandez a declarat marți că va numi un ministru interimar al Apărării după ce titularul portofoliului a anunțat că își va lua două luni de concediu paternal pentru a avea grijă de fiul său în vârstă de 6 luni, relatează Reuters.

Antti KaikkonenFoto: Antti Irjonen / Imago stock and people / Profimedia Images

Antti Kaikkonen, în vârstă de 48 de ani, devenise anterior primul ministru de sex masculin din istoria Finlandei care și-a luat concediu după nașterea unui copil al său, decizie pe care o luase în 2020 după nașterea fiului mai în vârstă al acestuia.

Schimbarea ministerului Apărării de la Helsinki vine tocmai în timpul procesului de aderare la NATO al țării, proces decalat de obiecțiile ridicate de Turcia față de intrarea Finlandei și a Suediei învecinate în alianță.

Cu toate acestea, Kaikkonen a dat asigurări că securitatea Finlandei se va afla „în mâini bune” în absența sa.

Ministrul finlandez spune că nu vrea să își amintească de copii din poze

„Copiii sunt mici doar pentru o clipită și eu vreau să îmi amintesc de ei și în alte feluri decât doar din fotografii”, a scris acesta pe Twitter când a anunțat inițial noua decizie luată în luna decembrie a anului trecut.

Întrucât legea finlandeză nu recunoaște concediul parental pentru miniștri, Kaikkonen trebuie să demisioneze din funcție, urmând apoi să fie renominalizat la conducerea ministerului când se va întoarce în luna martie.

Guvernul de la Helsinki a anunțat marți că parlamentarul Mikko Savola de la Partidul Centrist va fi numit în fruntea ministerului Apărării în timpul absenței lui Kaikkonen.

Aceasta este a șasea oară când un ministru finlandez își ia concediu parental de la venirea la putere a coaliției de centru-stânga condusă de Sanna Marin în 2019, în afară de Kaikkonen 4 membri de sex feminin ai cabinetului intrând în concediu maternal.