Potrivit datelor publicate pe anul 2022, clasamentul regiunilor ruse cu cel mai îngrijorător consum de alcool este condus de regiunea Sahalin, urmată de regiunea Autonomă Ciukotka și Regiunea Kurgan, în pofida tentativelor recente ale președintelui Vladimir Putin de a descuraja consumul în țară.

La o degustare clandestinaFoto: Zavoral Libor / CTK / Profimedia Images

Datele au fost anunțate marți de Sultan Khamzaev, un membru al Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, și liderul mișcării Rusia Sobră.

„Cea mai mare regiune în ceea ce privește băutul anul acesta este Regiunea Sahalin, apoi avem Regiunea Autonomă Ciukotka, apoi Regiunea Kurgan, Republica Bureatia, Regiunea Autonomă Neneția, Regiunea Autonomă Evreiască, Republica Komi, Regiunea Kirov, Republica Altai, Regiunea Arhanghelsk”, a spus Khamzaev la prezentarea evaluării naționale de sobrietate a subiecților Federației Ruse, potrivit TASS.

Regiunea capitalei Moscova a ocupat locul 18 în clasament, în timp ce regiunea Sankt Petersburg a urcat cu un loc față de anul trecut și a ajuns pe 12.

Cele mai sobre regiuni ruse au fost în 2022 Cecenia, Daghestanul și Ingușeția, toate trei regiuni cu o populație majoritar musulmană.

Khamzaev a remarcat că anul acesta Daghestanul a urcat de pe poziția a treia pe a doua, iar Ingușetia a coborât de pe prima poziție pe a treia în clasamentul „sobrietății”.

Evaluarea a fost realizată ca în fiecare an pe baza datelor privind numărul de decese provocate de intoxicații cu alcool, pacienților internați în instituțiile medicale cu diagnostic de alcoolism sau psihoză alcoolică, precum și datelor privind numărul de infracțiuni comise de persoanele aflate sub influența alcoolului.

Pe lângă acestea, la întocmirea evaluării au fost luate în considerare criterii precum volumul regional al tuturor produselor alcoolice vândute în litri de alcool pur și numărul de infracțiuni legate de contrabanda cu alcool.

Vladimir Putin vrea diminuarea consumului de alcool în Rusia

Într-o întâlnire avută în luna august cu Alexandr Avdeev, guvernatorul regiunii Vladimir aflată la est de Moscova, Putin l-a avertizat pe acesta că „încă trebuie să extindem promovarea unui stil de viață sănătos”, subliniind că acesta nu este un subiect lipsit de importanță și că „țăranii beau și vor continua să bea” în lipsa unor campanii de educare.

Liderul de la Kremlin a mai afirmat că în lupta împotriva dependenței de alcool nu ar trebui folosite interdicții și majorări excesive de accize, ci „dezvoltarea infrastructurii pentru sport și acordarea atenției cuvenite obiectelor culturale”.

Comentariile lui Putin au venit după ce cu doar câteva zile în urmă într-o întâlnire cu un alt guvernator el a vorbit de asemenea despre alcool, deplângând nivelurile ridicate ale consumului în regiunile monoindustriale.

„Vă rog să fiți atenți la asta”, i-a spus Putin lui Alexandr Sokolov, guvernatorul regiunii Kirov.

Afirmațiile lui Putin i-au nedumerit atât pe guvernatorii în cauză, cât și pe analiștii politici ruși din două motive: regiunile conduse de Sokolov și Avdeev nu se află printre cele cu un nivel ridicat de dependență de alcool în rândul populației și președintele rus nu a vorbit anterior niciodată atât de mult despre această problemă din Rusia.

De ce a devenit Putin îngrijorat de consumul de alcool

Unul dintre rarele sale comentarii pe această temă a venit în 2016 în timpul conferinței sale de presă maraton pe care Kremlinul o organizează în fiecare an.

Întrebat de un jurnalist despre lupta împotriva alcoolului contrafăcut după ce 77 de persoane au murit în Irkutsk din cauza consumului, Putin a răspuns că „alcoolizarea” este într-adevăr o „problemă” pentru Rusia. Însă el a adăugat imediat optimist că, de exemplu, și în țările din nordul Europei se bea la fel de mult (n.r. nu este adevărat).

Ulterior, jurnaliștii de investigație de la Meduza au scris, citând mai multe surse apropiate Kremlinului, că Putin a început să devină îngrijorat de consumul excesiv de alcool în administrația sa după declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie.

Sursele celor de la Meduza cred că situația cu consumul de alcool în rândul oficialilor și birocraților ruși de vârf a început să-l îngrijoreze pe Putin deoarece „disciplina a început să sufere”:

„Cineva dispare înaintea unui eveniment important, altcineva relatează ceva neclar și confuz. Publicul larg îi vede deja”.

La o lună după comentariile făcute în public de Putin la întâlnirile cu cei doi guvernatori, ministerul rus de Finanțe a propus creșterea prețurilor minime la coniac, vodcă și alte băuturi spirtoase începând de anul viitor.