Germania speră să își atingă obiectivul de a cheltui anual 2% din PIB-ul național pentru armată până în 2025, a declarat luni guvernul, susținând că este împiedicată de capacitățile industriei de armament, potrivit AFP.

Soldati germaniFoto: Agerpres/EPA

Berlinul va rata ținta stabilită de cancelarul Olaf Scholz în 2022 pentru a-și respecta angajamentele NATO, a confirmat purtătorul de cuvânt al guvernului Steffen Hebestreit, în cadrul unei conferințe de presă obișnuite.

Întrebarea dacă acest lucru se va întâmpla și anul viitor „rămâne deschisă”, a adăugat el.

Dar Germania este „hotărâtă (...) să atingă ținta de 2% în timpul acestei legislaturi”, care se încheie în 2025, a spus Hebestreit.

Invazia Ucrainei a determinat Germania să își revizuiască în profunzime politica militară, care a fost impregnată de pacifism de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Țările Alianței Atlantice s-au angajat în 2014, după anexarea Crimeei de către Rusia, să își majoreze cheltuielile pentru apărare la 2% din PIB până în 2024, dar cea mai mare economie europeană a tras mult timp de timp pentru a se conforma.

Schimbarea de direcție a Germaniei s-a reflectat în crearea, în acest an, a unui fond special de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea echipamentelor sale militare învechite.

Cu toate acestea, a rămas vag în ceea ce privește momentul în care își va pune în aplicare promisiunile.

Obiectivul este de a ajunge la 2% din PIB „în următorii ani”, potrivit bugetului votat în această toamnă.