Observatorilor înarmați din unele secții de votare din Arizona, acuzați de mai multe grupuri că au desfășurat o „campanie de intimidare” a alegătorilor, li se interzice acum să se apropie la mai puțin de 75 de metri de urnele de vot înainte de alegerile de la jumătatea mandatului, potrivit unei decizii a unui tribunal american, scrie AFP.

Biroul electoral din Maricopa (Arizona)Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Persoanele care staționează în prezent zilnic în fața unora dintre urnele metalice în care americanii pot vota anticipat au temporar „interdicția de a (...) purta arme de foc la o distanță de 250 de picioare” de urne, adică 76 de metri, și de a „purta veste antiglonț” pe aceeași distanță, potrivit deciziei luate marți de un judecător federal.

De asemenea, li se interzice să se apropie, chiar și neînarmați, la mai puțin de 23 de metri de urnele de vot și să urmărească și să vorbească cu alegătorii, cu excepția cazului în care aceștia le vorbesc mai întâi.

Votul pentru alegerile de la jumătatea mandatului se desfășoară de 10 zile în Arizona, un stat din sud-vestul țării unde Joe Biden l-a învins pe Donald Trump cu doar 10.000 de voturi în 2020, într-o atmosferă tensionată, plină de suspiciuni alimentate de teorii ale conspirației.

Mai mulți observatori anonimi, dintre care unii poartă arme de foc - ceea ce este legal în Arizona - au staționat în apropierea secțiilor de votare și au filmat alegătorii care veneau să voteze înainte de alegerile din 8 noiembrie.

În Mesa, o suburbie a capitalei statului Phoenix, șeriful a trebuit să intervină pentru a evacua doi bărbați înarmați în uniforme paramilitare.

Mai multe asociații au depus o plângere pentru a denunța o „campanie de intimidare” a alegătorilor, coordonată, potrivit lor, de un grup de autoproclamați „patrioți”, „Clean Elections USA”.

Marți, judecătorul a interzis, de asemenea, grupului să răspândească online informații false despre alegeri, după ce fondatoarea sa, Melody Jennings, a afirmat în mod eronat că alegătorii pot da procură doar soțului/soției lor în Arizona.

De la alegerile prezidențiale din 2020, mai multe grupări de extremă dreapta au răspândit teorii ale conspirației potrivit cărora unele urne de vot din SUA au fost umplute cu buletine false. Aceasta în ciuda diverselor investigații și renumărări care au arătat că rezultatele sunt valide.

În Arizona, cei trei candidați republicani la funcția de guvernator, senator și secretar de stat - un înalt funcționar însărcinat cu procesul electoral - contestă încă în mod energic rezultatele din 2020.