Când s-a urcat pe tron în septembrie, suveranul de 73 de ani a preluat în stăpânire și un imperiu valorând 42 de miliarde de dolari, majoritatea în proprietăți imobiliare.

Regele Charles al III-lea, la Palatul BuckinghamFoto: Victoria Jones / PA Images / Profimedia

Proprietățile lui se întind de la Palatul Buckingham, reședința oficială estimată la 4,9 miliarde, până la Highgrove House, o reședință de la țară din Gloucestershire pe care a cumpărat-o în 1980 pentru 865.000 de lire sterline (echivalând cu 3,7 milioane de dolari astăzi), evaluată acum la 39 de milioane de dolari.

Deși este în posesia coroanei doar de câteva săptămâni, se așteaptă ca Charles să întrerupă o tradiție de șapte generații și să își mute reședința de la Palatul Buckingham la Clarence House, locuința sa curentă. Dar va continua să petreacă bună parte din timp la Highgrove.

Deci va plăti o chirie anuală de 740.000 de dolari fiului său William, care i-a succedat ca Prinț de Wales și Duce de Cornwall și acum stăpânește Highgrove House în cadrul Ducatului de Cornwall.

Aceste proprietăți fac parte dintr-un vast portofoliu de șapte palate, 10 castele, 12 locuințe, 56 de cabane de vacanță și 14 vechi ruine.

În afară de Balmoral Castle din Scoția și Sandringham House din Norfolk, pe care le-a moștenit de la regină, niciuna din aceste reședințe opulente și monumente istorice nu este proprietate personală a regelui. Cele mai multe sunt deținute de Crown Estate, Ducatul de Lancaster și Ducatul de Cornwall, instituții controlate „în numele Coroanei” pe durata domniei.

Celelalte au fost „încredințate” monarhiei pentru succesori și națiune, iar alte patru sunt deținute de două fundații înființate de rege pe când era Prinț de Wales.

Prin Crown Estate și ducate, Charles mai controlează și proprietăți comerciale, rezidențiale și agricole din Regatul Unit în valoare de 12,9 miliarde de dolari, de la Ascot Racecourse și terenul de cricket Oval, la cel puțin trei terenuri de golf, un aerodrom privat și Savoy Chapel de la Westminster, biserica privată a suveranului.

Coroana mai deține și unul din cele mai faimoase monumente ale Angliei, Stonehenge, care a fost „oferit națiunii” în 1918 de Cecil Chubb, un rezident local care l-a cumpărat în 1915 pentru 6.600 de lire (echivalând acum cu 590.000 de dolari).

În calitate de șef de stat în 15 teritorii din Commonwealth – pe lângă 13 teritorii britanice și trei posesiuni ale Coroanei – Charles are acces în cel puțin 49 de reședințe pentru vizite de stat în lume, la locuințele reprezentanților săi din fiecare națiune.

Fie că se deplasează în Canada (Rideau Hall de la Ottawa), Caraibe (Kingʼs House din Jamaica) sau Pacific (Admirality House la Sydney), noul suveran are unde să se odihnească.

Mai aproape de casă, proprietățile deținute de monarhia britanică, fundațiile regale sau de rege personal se află în trei din cele patru țări ale Regatului Unit, plus două cabane în Transilvania.

Erau mai multe: între 1998 și 1999, Crown Estate a cedat guvernului scoțian proprietatea a trei castele, două palate și un fort, inclusiv cea a milenarului Edinburgh Castle.

Dar numai 14 locuințe servesc regelui și familiei regale ca reședințe oficiale.

Alte două reședințe regale sunt în proprietatea altor membri ai familiei – sora lui Charles, prințesa Anne, deține Gatcombe Park din Gloucestershire, evaluată la 29 de milioane de dolari, iar Ducele de Gloucester, văr primar din altă generație, a pus în vânzare Barnwell Manor din Northamptonshire pentru 5,4 milioane.

Altă nouă reședință a lui Charles, palatul regal de la Hillsborough Castle din Irlanda de Nord, este proprietate a guvernului britanic, care a achiziționat-o în 1925 pentru 240.000 de lire (1,3 milioane de dolari în prezent).

Și cetățenii obișnuiți pot accede la o părticică din traiul regal: ducatele de Cornwall și Lancaster operează 56 de locuințe și cabane de vacanță în Anglia, Wales și insulele Scilly care pot fi închiriate, iar Charitable Fund al lui Charles – două pensiuni „bed-and-breakfast” din Transilvania.

Toate celelalte, inclusiv comorile medievale Tower of London și Caernarfon Castle, sunt atracții turistice administrate de diferite organizații caritabile sau fonduri.

Este cunoscut faptul că actualul suveran s-a ocupat personal de transformarea proprietăților într-un portofoliu lucrativ de miliarde de dolari.

În vreme ce mama sa, regina Elizabeta a II-a, a delegat responsabilități pentru proprietățile personale, Charles a fost mult implicat în dezvoltarea domeniului cunoscut ca Ducatul de Cornwall.

În ultimul deceniu a adunat o echipă mare de manageri profesioniști, care i-au mărit valoarea portofoliului și profiturile cu 50%.

Surse: The New York Times, Forbes