O nouă insulă a apărut în Oceanul Pacific după erupția unui vulcan subacvatic. Noua insulă se află in Insulele Tonga Centrale, iar navigatorii sunt sfătuiți să ocolească zona la peste 2 mile marine, scrie RFI

Eruptia vulcanului TongaFoto: Captura YouTube

Noua insulă se află în Insulele Tonga Centrale, iar navigatorii sunt sfătuiți să ocolească zona la peste 2 mile marine.

Noua insulă a apărut în sud-vestul Oceanului Pacific, unde vulcanii subacvatici sunt numeroși. Potrivit unui comunicat al Observatorului Terestru al NASA, citat de CNN, unul dintre acești vulcani s-a trezit pe 10 septembrie, aruncând lavă, aburi și cenușă. La doar unsprezece ore după erupție, o nouă insulă a apărut deasupra suprafeței apei, precizează NASA, care a surprins în imagini insula în formare cu ajutorul sateliților.

Insula a crescut rapid în dimensiuni, cercetătorii de la Tonga Geological Services au informat că pe 14 septembrie, insula acoperea doar 4.000 de metri pătrați, iar până la 20 septembrie, insula crescuse până la 24.000 de metri pătrați. Noua insulă se află pe muntele submarin Home Reef din Insulele Tonga Centrale, la sud-vest de Insula Late din arhipelag. Vineri, Vulcanul Home Reef încă mai erupea, potrivit unei postări pe Facebook a serviciilor geologice din Tonga. Aceștia precizează că activitatea vulcanului "prezintă riscuri scăzute pentru comunitatea aviatică și pentru locuitorii din Vava'u și Ha'apai", două grupuri de insule din centrul Tonga. Deocamdată, toți navigatorii sunt sfătuiți să ocolească zona la o distanță mai mare de 4 km de Home Reef ".