Mexicul a recunoscut miercuri că are nevoie de investitori privați pentru a-și exploata rezervele de litiu, pe care guvernul de stânga le-a naționalizat prin crearea unei companii de stat, potrivit AFP.

Andres Manuel Lopez ObradorFoto: AFP / AFP / Profimedia

"Nu vom avea mijloacele necesare pentru ca aceasta rezervă să fie doar a statului. Avem nevoie de multe investiții", a declarat președintele Andres Manuel Lopez Obrador la conferința sa de presă zilnică.

Majoritatea sa în parlament a naționalizat mineritul de litiu în aprilie. La 23 august a fost creată prin decret o companie publică, Litio para Mexico (LitioMx).

LitioMx este o companie "public-privată", spune acum președintele. Deschiderea către capitalul privat "va primi mult sprijin. Este în interesul investitorilor naționali și străini și al fondurilor de investiții".

Litiul este utilizat la fabricarea bateriilor pentru mașinile electrice.

Potrivit președintelui mexican, obiectivul este comercializarea exclusivă a "mașinilor electrice" până în 2030-2035, ca parte a acordului de liber schimb dintre Mexic, SUA și Canada.

Mexicul este sfătuit de Bolivia, care negociază exploatarea litiului său în colaborare cu companii germane, chineze și americane, potrivit lui Lopez Obrador.

Executivul a declarat anterior că dorește să revizuiască opt concesiuni acordate de guvernele anterioare.

Mexicul ar avea zăcăminte în nordul țării (Sonora, Baja California, Zacatecas, San Luis Potosi), indicase în decembrie 2018 un studiu al Ministerului Economiei.

O companie cu capital chinezesc, Bacanora, revendică pe site-ul său "zece concesiuni miniere" care acoperă "aproximativ 100.000 de hectare" în statul Sonora și menționează un potențial de 8,8 milioane de tone.

"Nu există încă informații despre cantitatea de litiu existentă", a declarat Jaime Gutierrez, președintele Camerei mexicane a minerilor (CAMIMEX).

Australia, Chile, Argentina și China sunt principalii producători de litiu din lume.