Şeful poliţiei naţionale din Japonia, Itaru Nakamura, a anunţat joi, că şi-a înaintat demisia după ce a recunoscut că au existat erori în ceea ce priveşte protejarea fostului premier Shinzo Abe, asasinat pe 8 iulie în timpul unui miting electoral, relatează AFP.

Itaru Nakamura, seful politiei niponeFoto: Profimedia Images

”Am decis să ne reorganizăm echipa şi să repornim pe noi baze cu privire la misiunile noastre de securitate şi de aceea mi-am înaintat demisia”, a declarat Itaru Nakamura într-o conferinţă de presă în care a detaliat constatările anchetei privind lacunele în ceea ce priveşte protecţia oferită fostului premier japonez, potrivit news.ro.

”După o analiză amănunţită a incidentului, am decis să începem de la zero şi să ne revizuim sistemul de securitate”, a adăugat Itaru Nakamura.

Shinzo Abe a murit din cauza rănilor suferite după ce a fost vizat de focuri de armă pe 8 iulie, în timpul unui miting electoral în departamentul din Nara (vestul Japoniei). Suspectul, arestat la faţa locului, l-a acuzat pe fostul lider de presupuse legături cu Biserica Unirii, un grup religios supranumit şi ”secta Lunii”.

Shinzo Abe, care deţinea recordul de cel mai longeviv prim-ministru al ţării, a fost cel mai cunoscut politician al Japoniei, dar măsurile de securitate folosite la mitingul său politic nu au fost îndeajuns de riguroase. Poliţia locală a recunoscut eşecuri ”incontestabile” în privinţa securităţii fostului lider.