Uniunea Europeană negociază cu producătorii pentru a cumpăra avioane de stingere a incendiilor în contextul riscului crescut de incendii puternice, cum ar fi cele care se produc în sudul Europei, a declarat pentru Reuters comisarul UE pentru managementul crizelor, Janez Lenarcic.

Incendii în SpaniaFoto: Gregorio Marrero / AP / Profimedia

Resursele de urgență ale UE implică în prezent coordonarea și finanțarea desfășurării a 12 avioane de stingere a incendiilor și a unui elicopter pus în comun de țările UE. Dar, deoarece cererile de urgență sunt de așteptat să crească din cauza schimbărilor climatice, UE intenționează să investească în avioane pentru a răspunde la incendii, a declarat comisarul UE pentru managementul crizelor, Janez Lenarcic.

„Aceste avioane vor fi cumpărate din punct de vedere tehnic de statele membre, dar vor fi finanțate 100% de Uniunea Europeană”, a spus Lenarcic.

Lenarcic a refuzat să numească companiile implicate, deoarece contractele nu au fost încă semnate, dar a spus că planurile sunt de relansare a producției de avioane amfibii.

Mii de pompieri din sudul Europei se luptau luni cu sute de incendii în țări precum Portugalia, Spania și Franța, pe fondul unui val de căldură intens care a provocat sute de morți.

Pe măsură ce schimbările climatice cresc valurile de căldură și condițiile pentru producerea și răspândirea rapidă a incendiilor - mai multe țări solicită ajutor de urgență pentru a combate incendiile.

UE a primit deja cinci cereri de ajutor în acest an. Având în vedere că Marea Mediterană nu a ajuns încă la jumătatea sezonului tipic de incendii iunie-septembrie, Lenarcic a spus că Europa se confruntă cu o vară dificilă. Anul trecut, UE a primit nouă cereri de asistență.

UE a trimis avioane de stingere a incendiilor în țări precum Portugalia, Franța și Slovenia în această lună folosind avioane din țări precum Croația, Franța și Spania. De asemenea, a staționat 200 de pompieri europeni în Grecia pentru a sprijini echipele locale.

Țările UE sunt responsabile pentru prevenirea și reacția la incendiile forestiere și solicită asistență UE numai atunci când au nevoie de sprijin.

Anul trecut a fost al doilea cel mai grav sezon de incendii forestiere înregistrate în bloc. Peste jumătate de milion de hectare au ars, comparativ cu peste un milion de hectare în 2017, cel mai rău an înregistrat. Deja în acest an, doar în Spania au ars peste 70.000 de hectare, cel mai mare din ultimul deceniu, potrivit datelor guvernului spaniol.

Bugetul UE pentru protecție civilă, care ajută țările să investească în prevenirea și răspunsul la crize, a fost de aproximativ 900 de milioane de euro în 2021.