Valul de căldură din Europa continuă să provoace incendii devastatoare și doboară recorduri de temperatură.

Incendii in sudul Frantei Foto: Philippe Lopez / AFP / Profimedia Images

În Franța, Grecia, Portugalia și Spania, incendiile au ars mii de hectare, forțând mii de rezidenți și turiști să-și părăsească casele.

„Cea mai călduroasă zi din acest val de caniculă” în Franța. Recorduri istorice de temperatură

În Franța meteorologii au avertizat în privința unei „apocalipse meteo”. Luni, mai multe recorduri istorice de temperatură au fost depăşite în Hexagon, în localităţi precum Brest, Saint-Brieuc şi Nantes (vest) şi Biscarrosse (sud-vest) în „cea mai călduroasă zi din acest val de caniculă”, a anunţat Météo-France, potrivit AFP.

Potrivit valorilor provizorii înregistrate la ora 17:00 (15:00 GMT), termometrul a afişat 39,3 grade Celsius la Brest (recordul anterior fiind de 35,1 grade Celsius, înregistrat în august 2003), 39,5 grade Celsius la Saint-Brieuc (38,1 grade Celsius, recordul precedent înregistrat în august 2003), 42 grade Celsius la Nantes (faţă de 40,3 grade Celsius, în iulie 1949) şi 42,6 grade Celsius la Biscarrosse (41,7 grade Celsius, precedentul record înregistrat în iunie 2022).

Cod roșu în Marea Britanie

Temperaturi deosebit de ridicate și în Marea Britanie, aflată sub cod roșu. Temperaturile au fost de peste 37 de grade Celsius în unele părţi din Anglia luni şi se prognoza că acestea ar putea atinge recorduri de de 38,7 grade Celsius.

.Zborurile spre şi de pe aeroportul Luton din Londra au fost temporar întrerupte luni după ce din cauza caniculei o porţiune din pistă s-a deteriorat, determinând companiile aeriene să-şi întârzie sau să-şi îndrepte avioanele spre alte destinaţii.

Sute de decese și incendii de amploare în Spania

Valul de căldură care a afectat Spania timp de câteva zile consecutive a ucis cel puțin 360 de persoane, potrivit La Vanguardia.

Incendiile de vegetație au afectat 30.000 de hectare în toată țara.

Imagini surprinse într-un tren din Madrid către Galicia luni dimineață surprind cum flăcările și fumul se ridicau de ambele părți ale vagonului. „Momente de panică pe trenul Madrid-Ferrol lângă Zamora-Sanabria, ora 9.30”, a scris Francisco Seoane Pérez, profesor de jurnalism.

În Portugalia, unde temperaturile au atins 47 de grade Celsius săptămâna trecută, incendiile au fost ținute sub control după ce au distrus până la 15.000 de hectare, ucigând două persoane și rănind alte 60. Temperaturile au scăzut în weekend, dar riscul de incendii a rămas foarte ridicat, potrivit Institutului Portughez de Meteorologie (IPMA)

Belgia și Germania se numără printre țările care se așteaptă ca valul de căldură să le lovească în zilele următoare.

Un nou val de caniculă așteptat în România

AMN avertizează că, începând cu 20 iulie, România va fi lovită de un nou val de caniculă. Vremea va fi caldă în intervalul 18 iulie - 31 iulie în toată țara, potrivit ultimei prognoze meteo. În același timp, șansele de ploaie sunt reduse în următoarele două săptămâni.

În Muntenia, Oltenia și Banat mercurul din termometre va urca până în jurul valorii de 38 de grade.

Omenirea se confruntă cu „o sinucidere colectivă”

Incendiile și valurile de caniculă care fac ravagii în Europa și alte zonele ale globului arată că omenirea se confruntă cu o ”sinucidere colectivă”, a avertizat secretarul general al ONU, António Guterres.

Jumătate din omenire este în zona de pericol, de la inundații, la secetă, furtuni extreme și incendii de vegetație. Nicio națiune nu este imună. Și, cu toate acestea, continuăm să alimentăm dependența noastră de combustibili fosili”, a spus António Guterres. “Avem de ales: acțiune colectivă sau sinucidere colectivă. Depinde de noi”, a adăugat el.

Risc de secetă pe jumătate din teritoriul UE

Aproximativ jumătate din teritoriul Uniunii Europene se confruntă în prezent cu riscul de secetă în urma absenţei prelungite a precipitaţiilor, a anunţat luni Comisia Europeană.

Circa 46% din teritoriul UE este expus nivelurilor de secetă de ''avertisment'', adică înregistrează un deficit important de umiditate în sol, iar 11% este deja în stare de alertă, cu o vegetaţie şi culturi slăbite grav de lipsa apei, precizează executivului comunitar, pe baza unui raport întocmit de JRC (Joint Research Committee), serviciul de cercetări ştiinţifice al Comisiei Europene.

''Franţa, România, Spania, Portugalia şi Italia vor trebui să facă faţă probabil unei scăderi a randamentelor agricole'', mai ales pentru culturile de cereale, generată de ''stresul hidric şi termic'', subliniază executivul comunitar.

Germania, Polonia, Ungaria, Slovenia şi Croaţia sunt de asemenea vizate, în timp ce în Italia bazinul râului Po ''se confruntă cu nivelul de gravitate a secetei cel mai ridicat'' în UE, cu o ''secetă intensă'' declarată în cinci regiuni italiene.

Situaţia este de asemenea dificilă în peninsula iberică, cu ''condiţii prielnice incendiilor de pădure'', în Spania nivelurile de apă stocate de baraje fiind în prezent la sub 31% din media ultimului deceniu, mai precizează în evaluarea lor experţii JRC.

Episoadele de caniculă din iunie şi iulie au agravat o situaţie deja critică, după deficitul grav de precipitaţii din timpul iernii şi al primăverii.