Premierul israelian Naftali Bennett și ministrul de externe Yair Lapid, doi lideri ai coaliției de guvernământ din Israel, vor prezenta un proiect de lege pentru dizolvarea parlamentului și, astfel, vor cere alegeri anticipate, au spus ei luni, relatează AFP. Lapid va prelua, între timp, funcția de prim-ministru, a declarat un oficial, potrivit Reuters.

Ministrul israelian de externe, Yair LapidFoto: DEBBIE HILL / UPI / Profimedia

„După ce au epuizat toate încercările de stabilizare a coaliției, premierul Naftali Bennett și (...) Yaïr Lapid au decis să adopte legea (de dizolvare a Parlamentului) în Knesset săptămâna viitoare”, subliniază aceștia într-un comunicat.

Lapid va prelua funcția de premier.

Lapid și Bennett au format în iunie 2021 o coaliție puțin probabilă după doi ani de impas politic, punând capăt domniei record a fostului prim-ministru Benjamin Netanyahu.

Guvernul partidelor de dreapta, liberale și arabe musulmane a fost fragil de la început.

Cu o majoritate parlamentară slabă și divizată pe probleme de politică majore, cum ar fi conflictul israelo-palestinian și problemele de stat și religie, alianța formată din opt facțiuni a început să se fractureze când o serie de membri au abandonat coaliția.