Să gestionezi averea și mai ales mofturile celei mai bogate persoane din lume? Nu este o sarcină ușoară. Faceți cunoștință cu Jared Birchall, care în ultimii șase ani a servit ca mâna dreaptă a lui Elon Musk, scrie Bloomberg. Și cel care-i îngroapă gafele, când e cazul.

Elon MuskFoto: Captura YouTube

Birchall, un mormon discret, este la cârma fundației lui Musk, Excession și se ocupă de afacerile personale ale șefului Tesla. Angajează gărzi de corp, vinde case și conduce — cel puțin pe hârtie — o companie de neurotehnologie de un miliard de dolari.

În cea mai mare parte a carierei sale, Birchall a acționat din culise. Foștii colegi de la Universitatea Brigham Young spun că nu și-l pot aminti, la fel ca și foștii colegi de la Merrill Lynch, de unde a fost concediat pentru o abatere. Oamenii din businessul de zeci de miliarde recunosc însă cu ușurință acest nume.

Oamenii care îl cunosc pe Birchall îl descriu ca pe un tip blând care repară gafele unui miliardar capricios care stârnește frecvent controverse

Acest rol a crescut în complexitate, pe măsură ce bogăția lui Musk a crescut de la doar câteva miliarde la zeci de miliarde și apoi la sute de miliarde.

Viața miliardarului Elon Musk este complicată. El se deplasează frecvent cu jetul privat și ia decizii importante - cum ar fi să-și vândă toate casele sau să cumpere o companie de social media - destul de brusc. Iar cineva trebuie să fie acolo pentru a se ocupa de problemele care apar. Iar acel cineva este Birchall.

El și-a început activitatea în domeniul financiar la Goldman Sachs Group Inc., după ce a absolvit Brigham Young în 1999. În 2000, s-a mutat să lucreze la Merrill Lynch în Los Angeles, de unde a fost concediat pentru „trimiterea corespondenței unui client fără aprobarea conducerii”, conform unui raport al reglementatorilor pieței.

În 2010, Birchall s-a angajat la Morgan Stanley, unde s-a dovedit priceput la gestionarea averilor bogaților. După care, în 2016, i-a telefonat Musk.

Birchall însuși s-ar putea să-și fi construit propria avere considerabilă, chiar dacă nu se apropie de nivelurile stratosferice ale șefului său. Un raport Morgan Stanley arată că într-o asemenea funcție, se câștigă între 1 și 3 milioane de dolari pe an. Dar compensația poate fi mult mai mare în funcție de responsabilități, mai ales dacă include gestionarea directă a banilor prin alegerea de fonduri speculative în care să investești.

Spre deosebire de șeful său, cu cei peste 90 de milioane de urmăritori pe Twitter, prezența online a lui Birchall este minimă. El urmărește 40 de persoane pe Twitter, inclusiv pe Musk și toate companiile sale, și nu a postat niciodată pe Twitter și nici nu dă like-uri. Este mai activ pe Facebook, postând fotografii cu cei cinci copii ai săi alături de videoclipuri și postări de la Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă.

În ultimii ani, Birchall a colaborat cu organizații nonprofit în numele fundației Musk, cum ar fi angajamentul de 100 de milioane de dolari pentru XPrize Carbon Removal, cadouri pentru Feeding Texas și milioane de dolari pentru cercetări pe tema Covid-19.