Cumnatul lui Igor Dodon a fost reținut și el, marți, alături de fostul președinte al Republicii Moldova, într-un dosar de trădare şi îmbogăţire ilicită, denumit de presa de la Chișinău „Dosarul Sacoşa”. Cumnatul lui Dodon a fost prins de anchetatori chiar în timp ce ar fi încercat să mănânce un document probă în dosar, scrie Jurnal.md.

HotNews.roFoto: Hotnews

Anchetatorii au făcut percheziții la vila lui Igor Dodon, dar și la alte proprietăți deținute de fostul președinte direct sau prin interpuși.

Printre imobilele percheziționate se numără și trei vile amplasate pe malul râului Nistru și care figurează pe numele lui Petru Merineanu, cumnatului lui Dodon, însă beneficiarul real al acestora ar fi chiar fostul președinte, scrie deschide.md. Mai mult, valoarea totală a acestora declarată în acte ar fi de 1,7 milioane de lei, în timp ce valoarea reală depășește suma de 14 milioane de lei.

Conform surselor Jurnal.md, Merineanu ar fi încercat să distrugă aceste aceste ale imobilelor, fiind prins de anchetatori în timp ce încerca să înghită un document.

"În cadrul efectuării perchezițiilor una din persoane a încercat să distrugă prin înghițire înscrisurile depistate la domiciliu prin care se confirmau tranzacții de vânzare-cumpărare a bunurilor imobile în valoare de circa 700.000 euro. În aceleași circumstanțe, procurorii și ofițerii au depistat circa 37.000 euro, care erau păstrați la domiciliul persoanei supuse percheziției", a spus procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție, Elena Cazacov

În urma perchezițiilor, au fost reținuți pentru 72 de ore atât Dodon, cât și cumnatul acestuia, conform presei de la Chișinău.

Acuzațiile pe care procurorii i le aduc fostului președinte pro-rus Igor Dodon

„Dosarul Sacoșa” a fost deschis de procurorii de la Chișinău după apariţia unor imagini în care fostul lider al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc i-a dat lui Dodon o pungă în care ar fi fost bani destinaţi achitării salariilor angajaţilor Partidului Socialiştilor.

Potrivit procurorului Mariana Cherpec de la Procuratura Generală a Republicii Moldova, dosarul vizează infracțiunile de coruperea pasivă, acceptarea finanţării partidului politic de către o organizaţie criminală, trădare de patrie şi îmbogăţire ilicită.

Dodon a fost președinte al Republicii Moldova între 2016 și 2020 după ce a câștigat alegerile prezidențiale din noiembrie 2016 într-un scrutin marcat de mari probleme de vot în diaspora.

Igor Dodon s-a facut cunoscut în special prin mesajul său puternic pro-rus, el susținând departarea de UE, denunțarea acordului de asociere cu UE și aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.