"Este prea liniște. Este îngrijorător, ca înaintea unei furtuni", spune soldatul ucrainean cu numele de război ”Botsman”, aflat în apropiere de Donețk, bastionul separatiștilor pro-ruși ajutați de Moscova, notează AFP.

Soldat ucrainean in transee pe linia frontului cu separatistiiFoto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

Pe frontul din estul Ucrainei, tirurile inamice sunt mai puțin intense decât în toamnă, un paradox într-un moment în care occidentalii, în special Statele Unite, trag un semnal de alarmă în legătură cu riscul unei ofensive rusești majore.

În orașul Marinka, ascunse printre casele mici și grădinile devastate de bombardamente, pozițiile unității lui Botsman, în vârstă de 49 de ani, sunt ca și până acum ținta tirurilor de mortiere și grenade, dar intensitatea acestor atacuri nu este comparabilă cu cea din lunile anterioare.

"Înainte ne țineau treji, ne stricau mesele, iar acum este liniște", spune Botsman, îmbrăcat cu o vestă antiglonț kaki și uniformă albă, în timp ce se uită printr-un periscop la pozițiile separatiste acoperite de zăpadă, la mai puțin de un kilometru distanță.

Nervi puși la încercare

Estul Ucrainei este sfâșiat din 2014 de un război cu separatiștii care s-a soldat cu peste 13.000 de morți. Rusia, care tocmai anexase Crimeea în acel moment, este văzută, în ciuda dezmințirilor sale, ca fiind instigatorul acestui conflict și, dacă va lansa o nouă ofensivă asupra Ucrainei acum, este sigur că separatiștii vor juca un rol.

Cu peste 100.000 de soldați ruși campând acum la granițele Ucrainei, nervii soldaților și ai familiilor acestora sunt puși la încercare.

"Este greu pentru moral", spune Botsman, "familia mă sună foarte îngrijorată. Trebuie să îi liniștesc", explică el.

Pentru a face față tensiunii, un alt soldat, care răspunde la numele de război Sytch, se antrenează cu gantere și echipamente rudimentare într-o sală de gimnastică improvizată într-un hambar avariat de bombe.

"Trebuie să punem capăt acestui război - cu ajutorul aliaților sau pe cont propriu, prin orice mijloace disponibile", spune bărbatul de 39 de ani din tranșee.

”Putin, un prost bătrân. Lăsați-l să încerce”

În cazul unei invazii rusești, armata va face față, a spus el, adăugând că forțele ucrainene sunt mult mai bine pregătite de luptă decât în 2014.

"Poate că Putin, ca un prost bătrân, crede că pot ajunge la Kiev în două zile. Lăsați-l să încerce!", spune Sytch.

"Am reușit să îi oprim în 2014, când purtam doar șlapi și fiecare trebuia să își găsească propria armă. Acum suntem o armată foarte puternică", a continuat soldatul.

Ucraina a anunțat zilele trecute că a primit în ultimele luni peste 1.000 de tone de arme și echipamente militare în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de dolari din partea Occidentului.

Botsman a spus că este nevoie de mai mult, inclusiv de arme antitanc și rachete ghidate, în timp ce Rusia a descris livrările de arme occidentale ca pe o amenințare la granițele sale. "Ajutorul trebuie să vină sub toate formele - moral și material, militar și politic", a spus el.

Scenariul pe care vrea să îl evite este cel din 2008 și victoria zdrobitoare a Moscovei asupra Georgiei, o altă fostă republică sovietică cu ambiții pro-occidentale.

"Dacă, la fel ca în cazul Georgiei, Occidentul își exprimă doar <îngrijorarea>, atunci totul se va sfârși în lacrimi”, a conchis Botsman.