Orice condamnare a relațiilor homosexuale liber consimțite va fi ștearsă din registrele oficiale, ca parte a unui pachet legislativ menit să îndrepte ”erori ale trecutului”, anunță ministrul britanic de interne.

Alan Turing (sursa foto- wikipedia) Foto: Hotnews

În trecut, relațiile între persoane de același sex erau considerate infracțiunie în majoritatea legislațiilor penale. În România, spre exemplu, ele au fost dezincriminate abia în 2001 odată cu modificarea codului penal ca parte a condițiilor de aderare la Uniunea Europeană.

În ce privește Marea Britanie, unul dintre cazurile celebre de victime ale legislației a fost informaticianul Alan Turing, condamnat în 1952 pentru relații homosexuale. El a acceptat tratamentul hormonal, așa-numita castrare chimică, ca alternativă la pedeapsa cu închisoarea. Doi ani mai târziu, în 1954, s-a sinucis.

Ulterior, în 2009, guvernul britanic și-a cerut scuze pentru ”modul îngrozitor în care a fost tratat”. Regina Elizabeth a II a dispus amnistierea sa abia în 2013.

The Imitation Game

Alan Turing a inventat mașina electromecanică numită „The Bombe”, care a contribuit la spargerea cifrului naziștilor Enigma. The Bombe a fost un precursor al mașinilor Colossus, o serie de computere britanice. În timpul războiului, programatoare ca Dorothy Du Boisson și Elsie Booker au utilizat mașinile Colossus ca să descifreze mesaje criptate cu cifrul german Lorenz.

Povestea lui Turing a fost ecranizată în 2014, producția ”The Imitation Game” (Jocul codurilor) avându-i în rolurile principale pe Benedict Cumberbatch și Keira Knightley.

Ministrul de interne Priti Patel a precizat, potrivit The Guardian, că multe persoane vor scăpa de orice cazier dacă au fost condamnate pentru întreținerea de relații între persoane de același sex, guvernul extinzând astfel lista de grațieri și abrogări.

Pe listă figurează doar 9 infracțiuni care între timp au fost scoase din legea penală, multe vizând ”gesturi indecente între bărbați”.

Dacă cineva a fost condamnat pentru una dintre infracțiunile dezincriminate, poate înainta o solicitare pentru radierea cazierului.

Proiectul a fost amendat în sensul în care a fost introdus explicit amnisiterea oricăror condamnări ale unor civili sau militari pentru simplul fapt de a fi întreținut relații consensuale cu o persoană de același sex.

Cei care au murit între timp vor fi reabilitați post-mortem.

“Sper că extinderea amnistiei (...) va contribui la îndreptarea nedreptăților comise în trecut și va oferi comunității LGBT garanții că Marea Britanie este unul dintre cele mai sigure locuri din lume unde se pot simți acasă”, a mai spus ministrul.