O capsulă a timpului a fost descoperită luni în soclul unei statui a unui general confederat, demontată în septembrie, relansând speranţa de a descoperi o fotografie a lui Abraham Lincoln, aşteptată cu nerăbdare de colecţionari, transmite AFP, preluată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Au găsit-o!", a scris pe Twitter guvernatorul Virginiei, Ralph Northam, la o săptămână după deschiderea primei capsule care i-a dezamăgit pe experţi.

"Este probabil capsula timpului pe care toată lumea o căuta", a adăugat el luni, adăugând la mesajul său fotografii cu o cutie dreptunghiulară din metal lungă de aproximativ treizeci de centimetri.

Cutia va fi deschisă marţi la orele 13.00 (20.00 ora României), a precizat el ulterior, indicând că s-a efectuat o radiografie a capsulei.

"Experţii cred că înăuntru ar putea exista monede, cărţi, insigne şi chiar muniţie din timpul Războiului Civil", a scris el pe Twitter.

Ea a fost găsită sub soclul impozantei statui ecvestre a generalului Robert Lee, liderul armatei confederate care în special a apărat sclavia în timpul Războiului Civil (1861-1865), inaugurată în 1890 la Richmond, fosta capitală a secesioniştilor situată în statul Virginia.

Văzută de mulţi americani ca un simbol al trecutului sclavagist al ţării, statuia a fost demontată în septembrie, într-un context în care, pe fondul punerii în discuţie a monumentelor confederate.

După demontarea statuii, experţii au început să caute în soclul acesteia o misterioasă capsulă a timpului plasată acolo în 1887, despre care se credea că ar conţine relicve din Războiul Civil, precum nasturi sau gloanţe, monede confederate, o Biblie, sau chiar o fotografie cu preşedintele Abraham Lincoln în sicriu, o mărturie prezentată ca o bombă istorică, de natură să facă valuri pe piaţa colecţionarilor.

O primă cutie a fost exhumată, apoi deschisă cu grijă, dar conţinea doar trei cărţi şi un plic de pânză cu o fotografie, toate deteriorate de apă, precum şi o monedă de origine necunoscută.

Această capsulă pare să fi fost plasată în soclu de muncitorii care au ajutat la ridicarea statuii.

Una dintre lucrările găsite este un ghid pentru astronomi şi navigatori, datând din 1875.

Dar alta pare să fi fost publicată în 1889, la doi ani după presupusa îngropare a capsulei, sugerând că un alt astfel de recipient de acest fel ar putea fi sub soclu.