Ultima dată când a ieșit din Fâșia Gaza, Milad Ayyad avea 10 ani. Douăzeci de ani mai târziu, acest creștin palestinian a primit ceea ce nu se mai aștepta: permisiunea de a sărbători Crăciunul la Betleem, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ortodocs ca majoritatea crestinilor din Gaza, Milad Ayyad nu mai poate socoti incercarile de a obtine un permis israelian de a parasi Gaza, fiind blocat de statul ebraic de aproape 15 ani.

Anul acesta, 500 de creștini din această enclavă au avut voie să călătorească în Cisiordania ocupată, un alt teritoriu palestinian separat de Gaza de pământul israelian și unde se află multe locuri sfinte, în vârful cărora s-a construit Bazilica Nașterea din Betleem, potrivit tradiției, locul nașterii lui Iisus.

Când Milad, al cărui prenume înseamnă naștere în arabă, a aflat că a avut prețiosul permis, valabil o lună, a simțit „o bucurie de nedescris”.

„Sărbătorile din orașul păcii, Betleem, sunt speciale. Nu le poți compara cu cele din Gaza, care se țin între zidurile bisericii, doar cu o liturghie”, a spus el.

Numărul creștinilor din Gaza este în scădere constantă, mulți au emigrat, în special după preluarea puterii de către mișcarea islamistă Hamas în 2007. Potrivit oficialilor creștini locali, aceștia au scăzut la o mie, față de peste 7.000 înainte de 2007.

Călatoria

Până în ultima clipă, călătoria lui Milad părea presărată cu capcane.

În primul rând, autoritățile israeliene nu indică când va fi efectiv emis documentul, lăsând loc de multă incertitudine. Apoi a trebuit să îl sune pe unchi pentru a se asigura că o poate primi în Beit Sahour, un oraș de lângă Betleem. Apoi organizează excursia la punctul de trecere israelian din Erez și-și controlează cu greu stresul pentru a ajunge în sala uriașă ultra-securizată.

Dar cea mai mare provocare a fost să-l convingă pe tatăl, Abu Rimon, că fiul său nu avea de ce să se teamă să treacă singur prin Israel. „Îmi pasă de fiii mei ca de lumina ochilor mei”, a spus bărbatul grav bolnav, care are în minte imagini cu soldați israelieni care împușcă palestinieni.

În curtea casei lor din Gaza, a fost nevoie de eforturile unui vecin pentru a-l convinge pe patriarh că, cu un permis israelian - care este valabil pentru o lună - nu exista niciun risc.

Duminică, ziua marii plecări a sosit în sfârșit: Milad pleacă din Gaza. În mașina care îl așteaptă în afara Erez, el se chinuie să-și pună centura de siguranță, care în Gaza este văzută ca un accesoriu.

Tânărul, care nu-și amintește să fi văzut vreodată un israelian în viața lui, citește semne care indică orașe israeliene, porți către altă lume. Cel care și-a oferit o haină căptușită pentru a face față „frigului din Betleem”, admiră întinderile de verdeață, remarcă că „în Gaza nu există păduri ca acestea”.

Libertate religioasă

Milad a ratat cu siguranță festivitățile din 24 decembrie, dar nimic nu i-a putut atenua bucuria, mai ales că pentru acest ortodox, nașterea lui Iisus este marcată pe 6 și 7 ianuarie.

În plus, duminica este Liturghie în Betleem. Există, fără îndoială, mai mulți creștini în Piața Manger decât în ​​toată Gaza.

Milad își face un selfie în fața uriașului pin, vizitează Bazilica Nașterii Domnului, aprinde o lumânare, meditează în peștera în care se spunea că s-ar fi născut Iisus.

Permisul de ieșire a aruncat puțină lumină asupra vieții sale din Gaza, un teritoriu plin de „crize”, mai ales la șapte luni după războiul fulger dintre Israel și Hamas, pentru care „morții sunt încă jeliți”, a spus el.

Pentru Janine Di Giovanni, cercetător la Universitatea Americană din Yale, creștinii din Gaza ar trebui „să fie liberi să se închine oriunde doresc”. Restricțiile de circulație constituie „un afront total la adresa libertății religioase”, a spus autorul unei cărți despre „dispariția” creștinilor răsăriteni.

Această libertate, Milad se bucură că a gustat-o ​​pentru acest Crăciun. Nu a luat avionul, a mers doar pe un alt teritoriu palestinian, dar călătoria de câteva ore i-a dat impresia că „a călătorit dintr-o țară în alta”.