Câteva zeci de femei afgane au mărșăluit joi la Kabul, cerându-și dreptul la educație, muncă și reprezentare politică, în timpul unei demonstrații autorizate de talibani, relatează AFP.

protest femei KabulFoto: Captura video

„Mâncare, cariere, libertate!” au scandat unele manifestante, în timp ce altele au fluturat pancarte cerând aderarea femeilor în funcții politice.

Deși demonstrațiile sunt interzise de noii șefi ai Afganistanului, autoritățile și-au dat autorizația pentru organizarea acestui marș, care s-a desfășurat în frig după prima ninsoare.

Unele femei purtau bannere care au dat ecou nemulțumirilor talibanilor, care deplâng că comunitatea internațională a înghețat miliarde de dolari de ajutoare și fonduri.

Talibanii care au revenit la putere la mijlocul lunii august s-au angajat să conducă mai puțin brutal decât atunci când au ajuns la putere în anii 1990, dar femeile sunt încă în mare parte excluse de la funcțiile publice și accesul la continuarea educației dincolo de școala generală.

Chiar dacă au obținut dreptul de a protesta joi, unele participante au spus că încă se tem de noii lideri.

La o intersecție, luptători talibani și-au ridicat armele, dar marșul a continuat.

"Frica este încă acolo, dar nu putem trăi în frică. Trebuie să luptăm împotriva fricii noastre", a spus una dintre manifestante, Shahera Kohistan, 28 de ani.