Regizoarea italiană Lina Wertmüller, prima femeie nominalizată la Premiul Oscar pentru regie, s-a stins din viață la vârsta de 93 de ani, relatează Euronews.

Lina WertmullerFoto: Mimmo Frassineti / Avalon / Profimedia Images

Ministerul Culturii de la Roma a confirmat informațiile apărute în presă potrivit cărora Wertmüller s-a stins din viață joi, 9 decembrie.

Regizoarea născută în 1928 în capitala italiană s-a stins din viață în cursul nopții înconjurată de cei dragi, potrivit agenției LaPresse, care citează un anunț făcut de membrii familiei sale.

Academia Americană de Film i-a decernat regizoarei un Oscar pentru regie pentru întreaga carieră, ea fiind doar a doua femeie onorată cu această distincție, după regizoarea franceză Agnes Varda.

Ministrul italian al Culturii, Dario Franceschini, i-a adus un omagiu lui Wertmüller, afirmând că „clasa și stilul ei inconfundabil” și-au lăsat amprenta asupra cinematografiei italiene și mondiale.

„Mulțumim, Lina”, a spus el într-un comunicat remis presei.

Wertmüller a devenit în 1976 prima femeie nominalizată pentru un premiu Oscar la secțiunea regie pentru filmul ei „Pasqualino Settebellezze” (Șapte frumuseți) care a fost nominalizat și pentru cel mai bun scenariu original.

Recunoscută datorită ochelarilor săi emblematici cu ramă albă, cariera ei s-a întins de-a lungul unei jumătăți de secol, Wertmüller regizând un ultim film în 2004.