Administrația Biden va relua un program controversat din epoca Trump, care îi obligă pe solicitanții de azil să aștepte în Mexic pentru audierile pentru imigrarea în SUA, în conformitate cu un ordin al unei instanțe federale, au declarat joi oficiali americani și mexicani, citați de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Joe Biden s-a străduit în primul său an de mandat să anuleze multe dintre politicile dure în materie de imigrație puse în aplicare de predecesorul său republican, Donald Trump, și se confruntă cu un număr record de arestări de migranți la frontiera dintre SUA și Mexic.

Biden a pus capăt politicii lui Trump, cunoscută sub numele de Protocoale de protecție a migranților (MPP), la scurt timp după învestirea sa în ianuarie, ca parte a promisiunii de a pune în aplicare ceea ce el a numit o abordare mai umană a imigrației.

Judecător: Biden nu a anulat cum trebuie vechea legislație

Însă un judecător federal a decis că atunci când a anulat vechea legislație, Biden nu a urmat procedura adecvată și în august a ordonat restabilirea politicii. Guvernul SUA a spus că trebuie să aștepte acordul Mexicului înainte de a relua MPP.

"Statele Unite au acceptat toate condițiile pe care le-am stabilit", a declarat un oficial mexican.

SUA vor lua măsuri pentru a răspunde preocupărilor umanitare ale Mexicului cu privire la program, au declarat oficialii americani și mexicani, inclusiv prin oferirea de vaccinuri COVID-19 migranților care se întorc și prin exceptarea mai multor categorii de persoane considerate vulnerabile.

De asemenea, migranții vor fi întrebați dacă se tem de persecuție sau tortură în Mexic înainte de a fi înscriși în program și vor avea acces la reprezentare juridică, au declarat joi oficialii americani în timpul unei discuții cu presa.

Numărul migranților a crescut anul acesta

Apărătorii imigranților spun că MPP i-a expus pe migranți la violență și răpiri în orașele de frontieră periculoase, unde oamenii au campat în timp ce așteptau audierile.

Orice migrant din emisfera vestică ar putea fi plasat în noul program, a declarat unul dintre oficialii americani.

Numărul haitienilor și venezuelenilor prinși la granița dintre SUA și Mexic a crescut în ultimul an, adăugându-se la numărul mare de persoane care traversează frontiera din Mexic și America Centrală.

În același timp, administrația Biden încearcă în continuare să pună capăt programului MPP, emițând un nou memorandum de reziliere în speranța că va rezolva problemele juridice invocate de instanță.

Secretarul pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, a declarat în octombrie că programul lui Trump avea "defecte endemice" și "costuri umane nejustificabile".

Programul lui Trump, criticat

Agenția ONU pentru refugiați, UNHCR, a cerut încetarea programului, afirmând că acesta îi pune în pericol pe solicitanții de azil și lezează drepturile lor la un proces echitabil.

"Ajustările anunțate la această politică nu sunt suficiente pentru a aborda aceste preocupări fundamentale", a declarat Matthew Reynolds, reprezentantul UNHCR, într-o declarație.

Această politică a fost o piatră de temelie a luptei lui Trump împotriva imigrației.

În timpul administrației sale, zeci de mii de persoane care au intrat pe la granița terestră dintre SUA și Mexic au fost trimise înapoi în Mexic pentru a aștepta luni - uneori ani - pentru a-și prezenta cazurile la audierile privind imigrația din SUA, ținute în săli de judecată improvizate în apropierea graniței.

Mulți migranți nu s-au prezentat în instanță din cauza întârzierilor mari și a pericolelor din Mexic.

Programul MPP va fi reluat luni, probabil cu un număr mic de migranți la un singur punct de trecere a frontierei americane, a declarat unul dintre oficialii americani. Returnările în Mexic vor avea loc la șapte puncte de trecere a frontierei din California, Arizona și Texas, potrivit Departamentului pentru Securitate Internă al SUA (DHS).