Evaziunea fiscală în UE: România, pe primul loc/ UE, pierderi de 4.000 de euro pe secundă din neîncasarea de TVA

de I.B.     HotNews.ro
Vineri, 3 decembrie 2021, 0:13 Economie | Companii


TVA
Foto: Dreamstime.com
România se află pe prima poziție în lista țărilor cu cele mai mai pierderi fiscale din Europa, cu o pierdere de 34,9% din TVA într-un an, potrivit Comisiei Europene, scriu grecii de la Reporter, citați de Rador.

Se estimează că, în 2019, statele membre ale UE au pierdut în total 134 de miliarde de euro din neîncasarea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA). Această sumă rezultă din pierderile de venituri ca urmare a fraudelor și a evaziunii fiscale cu TVA, prin practicile de evitare și optimizare a TVA-ului, a falimentelor și insolvențelor, precum și din cauza unor calcule incorecte și a erorilor administrative. Chiar dacă unele pierderi de venituri sunt inevitabile, o acțiune decisivă și răspunsuri politice direcționate ar putea totuși face diferența, mai ales când este vorba de nerespectarea normelor.

Pierderea veniturilor din TVA are un impact extrem de negativ asupra cheltuielilor guvernamentale pentru bunuri și servicii publice de care depindem cu toții, cum ar fi școli, spitale și transporturi. De asemenea, veniturile pierdute din TVA ar fi deosebit de utile în acest moment în care statele membre încearcă să acopere datoria acumulată în timpul redresării din pandemia de COVID-19 sau să majoreze finanțările alocate combaterii schimbărilor climatice.

Comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, a declarat, cu ocazia publicării acestui studiu, că „în ciuda tendinței pozitive care se înregistrează în ultimii ani, deficitul TVA continuă să provoace îngrijorări serioase, mai ales dacă luăm în considerare nevoile uriașe de investiții pe care statele noastre membre trebuie să le acopere în următorii ani.


Conform datelor din acest an, este vorba de pierderi de peste 4.000 de euro pe secundă. Sunt pierderi inacceptabile pentru bugetele naționale, ceea ce înseamnă că povara acoperirii deficitului cade în sarcina cetățenilor de rând și a afacerilor obișnuite, prin alte taxe pe care trebuie să le plătească pentru servicii publice vitale. Trebuie să facem un efort comun pentru a combate frauda în materie de TVA, o infracțiune gravă care sustrage bani din buzunarele consumatorilor, subminează sistemele de bunăstare și golește fondurile guvernamentale”, a spus Gentiloni.

După eforturi continue de îmbunătățire a situației, atât la nivelul UE, cât și la nivel național, tendința relativ pozitivă a continuat în 2019, iar deficitul total din neîncasarea de TVA în statele membre UE a scăzut cu aproximativ 7 miliarde de euro față de anul precedent. UE a depus deja eforturi semnificative pentru a îmbunătăți modul în care este colectat TVA-ul. În plus, Comisia Europeană a sprijinit statele membre într-o mai bună cooperare între ele în cadrul rețelei Eurofisc, care constă din personal național din cele 27 de state membre și din Norvegia.

Din 2019, membrii rețelei folosesc în mod activ instrumentul ”Analiza rețelelor de tranzacții” (TNA), finanțat de UE pentru schimbul rapid și procesarea în comun a datelor privind TVA, care le permite să detecteze automat frauda transfrontalieră în materie de TVA într-o fază mult mai timpurie. În 2022, Comisia va face noi propuneri legislative pentru modernizarea în continuare a sistemului de TVA, inclusiv consolidarea Eurofisc.

Principalele rezultate pentru 2019 / România, cele mai mari pierderi


În termeni nominali, în 2019 deficitul total de TVA al UE a scăzut cu aproape 6,6 miliarde de euro, la suma totală de 134 de miliarde de euro, scădere care reprezintă o îmbunătățire semnificativă față de anul precedent, în care s-a înregistrat o scădere de doar 4,6 miliarde de euro. Deși situația deficitului general de TVA s-a îmbunătățit între 2015 și 2019, amploarea totală a impactului pandemiei de COVID-19 asupra cererii consumatorilor și, în consecință, asupra veniturilor din TVA în 2020, rămâne necunoscută.

În 2019, România a înregistrat cel mai mare deficit național de conformare la normele TVA, pierzând 34,9% din veniturile sale din TVA în 2019, urmată de Grecia (25,8%) și Malta (23,5%). Cele mai mici deficite de TVA au fost observate în Croația (1,0%), Suedia (1,4%) și Cipru (2,7%). În valori absolute, cele mai mari deficite de conformare la TVA au fost înregistrate în Italia (30,1 miliarde de euro) și Germania (23,4 miliarde de euro).

În majoritatea statelor membre, variația anuală absolută a deficitului de TVA a fost mai mică de 2 puncte procentuale. În total, deficitul de TVA a fost redus în 18 state membre. În afară de Croația și Cipru, cele mai semnificative reduceri ale deficitului de TVA au fost în Grecia, Lituania, Bulgaria și Slovacia (între -3,2 și -2,2 puncte procentuale în aceste patru țări). Succese au fost înregistrate și de Suedia, Finlanda și Estonia, însă dintr-un punct de vedere diferit: în aceste țări, autoritățile fiscale reușesc de ani de zile să reducă pierderea veniturilor din TVA la mai puțin de 5% din TVA-ul datorat. Cele mai mari creșteri ale deficitului de TVA au fost observate în Malta (+ 5,4 puncte procentuale), Slovenia (+ 3 puncte procentuale) și România (+ 2,3 puncte procentuale).







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















5861 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  Ce trist (Vineri, 3 decembrie 2021, 2:27)

  ThalesdeTeleorman [utilizator]

  Doar atunci cand vom reusi sa colectam TVA-ul din economia subterana si evaziune, abia atunci vom putea creste pensiile speciale la adevarata lor valoare.

  Faceti un calcul, daca acum o pensie speciala medie e la vreo 50000 euro anual, imaginati-va cat ar fi daca am incasa tot TVA-ul...150000 euro anual pe putin
 • +2 (2 voturi)    
  Coruptia a rezolvat-o Plavanul. Nu mai e ! (Vineri, 3 decembrie 2021, 9:11)

  deval [utilizator]

  Acum trecem la evaziune caci coruptia nu mai ucide, din 19 octombrie 2019 dupa motiunea gastii cand a venit guvernul meu ! In 2021, cand a venit Guvernul si mai al Meu, coruptia luandu-si lumea in cap, iata ca ne concentram pe evaziunea aia calculata de amaratii de la UE, pe datele mestesugite atent , de asta data din dreapta . Ce conteaza ca un singur act de coruptie, o singura geanta neagra, putea face cat evaziunea pe un an intreg, daca Plavanul a hotarat ca nu mai e coruptie in Romania ?!
 • 0 (0 voturi)    
  Vrajala (Vineri, 3 decembrie 2021, 13:55)

  azzazel [utilizator]

  Monopolurile nu fac evaziune fiscala, sau ce nu e in regula??? in Romania sunt numai firme gigant, majoritatea ale puliticienilor, si multinationale, ce nu e bine ....
  Cand ai cea mai mare dependenta de industrie din lume peste 27.5, bine mai mare ca Germania, cu multinationale ce nu platesc taxe si impozite, vrei incasari bugetere???? de te duci si cauti tigari fara timbru gasesti oriunde, cei ciudat ca traficantii sunt paziti de militie, si vrei incasari bugetare???? nici o lege nu e respectata, majoritatea constructiilor de la revolutie incoace nu au nici un fel de proiect, si vrei incasari bugetare??? toate fondurile directionate spre clasa infractooare, si vrei incasari bugetare???? functionarii peste 90 % (chiar si portarii institutiilor) numiti pe criterii de partid, si vrei ordine si incasari bugetare???
  Puliticieni voi sunteti ciuma acestei natii


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by