Haosul de la granița dintre Polonia și Belarus continuă, mii de migranți fiind blocați între cele două state. Pe înregistrările video distribuite pe rețelele sociale se pot auzi și focuri de armă, dar nu este clar dacă au existat răniți. Cel mai probabil este vorba despre focuri de avertisment ale forțelor de ordine din Belarus. Pe de altă parte, din cauza condițiilor și a haosului, cel puțin 8 oameni ar fi murit, relatează The Guardian. UE și SUA au cerut regimului Lukașenko să înceteze acțiunile provocatoare, acuzându-l că dorește să declanșeze o nouă criză a migranților la granița UE și NATO.

Tensiuni la granita Polonia-Belarus (captura de ecran) Foto: Hotnews

UPDATE 16.50: Preşedinţii belarus Aleksandr Lukaşenko şi omologul său rus Vladimir Putin au discutat la telefon despre tensiunile de la frontiera dintre Belarus şi Polonia.

”Desfăşurarea unor trupe regulate poloneze la frontieră este deosbit de îngrijorătoare”, apreciază Minskul.

UPDATE 16.40: Franța a acuzat marți regimul președintelui belarus Alexander Lukașenko că urmărește „destabilizarea” Uniunii Europene prin organizarea unui ”trafic de migranți” la granițele acesteia, relatează AFP.

„Acest regim alimentează traficul de migranți care vizează destabilizarea Uniunii Europene”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației franceze, Anne-Claire Legendre.

„Reiterăm solidaritatea noastră cu Polonia, ca și cu Lituania și Letonia mai devreme, în fața acestei instrumentalizări inacceptabile a fluxurilor migratorii de către regimul belarus”, a adăugat ea.

Franța a declarat că este „gata să examineze o consolidare a măsurilor” împotriva regimului și împotriva „persoanelor și entităților implicate în acest trafic de ființe umane”. Acest subiect va fi pe ordinea de zi a următoarei întâlniri de luni a miniștrilor de externe ai blocului comunitar.

UPDATE 12.37 Kremlinul a transmis marți îngrijorarea față de evenimentele de la granița dintre Polonia și Belarus, unde mii de migranți care vor să pătrundă în spațiul UE sunt blocați, lăudând ”specialiștii” fostei republici sovietice, relatează Reuters. Rusia susține că aceștia acționează cu ”responsabilitate”.

-----

Luni, forțele de ordine poloneze au blocat intrarea în țară și, implicit în spațiul UE, a sute de mirganți, însă alte 3.000-4.000 de persoane se adunaseră la frontieră. “Ne așteptăm la o escaladare a acestui tip de acțiune la granița poloneză, de natură armată”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Varșovia Piotr Muller.

Polonia și alte state UE au acuzat Belarus că încearcă să provoace o nouă criză a migranților în Europa ca răzbunare pentru criticile și sancțiunile UE impuse după ce președintele Alexander Lukașenko a fraudat alegerile prezidențiale și a repirmat mișcarea de protest. Tensiunile de la graniță s-au intensificat în ultimele luni, însă situația pare să fi escaldat recent.

Luni, forțele de securitate din Belarus au escortat în jur de 1.000 de persoane către frontiera poloneză. Cum Polonia a blocat accesul în țară, migranții sunt captivi între cele două state. Mulți sunt oameni disperați din Orientul Mijlociu care fug din calea războiului și a sărăciei, potrivit The Guardian.

Imaginile surprinse luni arată cum unii încearcă să taie gardul de sârmă ridicat de polonezi, în timp ce forțele de ordine poloneze intervin cu spray paralizant. O altă înregistrare video arată migranți ”înarmați” cu crengi sau prăjini forțând intrarea pe teritoriul polonez, în vreme ce elicopterele poliției survolează zona.

Împușcături pot fi auzite într-un alt video distribuit pe rețelele sociale. Nu este însă clar dacă cineva a fost rănit. În înregistrarea respectivă, cel care filmează spune că trupele bieloruse au deschis focul, trăgând, cel mai probabil, în aer.

Acuzațiile Ursulei von der Leyen

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyan, și-a exprimat sprijinul pentru Polonia, Lituania și Letonia, afirmând că UE va analiza noi sancțiuni la adresa regimului din Belarus, inclusiv introducerea pe lista neagră a companiilor aeriene implicate în traficul de persoane. Președintele CE a acuzat cinismul regimului de la Minsk.

“Belarus trebuie să înceteze să mai pună în pericol viețile oamenilor. Folosirea migranților în scopuri politice de către Minsk este inacceptabilă”, a transmis Ursula von der Leyen.

Mesajul Departamentului de Stat

Departamentul de stat al SUA a transmis, de asemenea, îngrijorarea privind imaginile de la granița dintre Polonia și Belarus, cerând regimului Lukașenko să înceteze.

"Atâta vreme cât regimul din Belarus refuză să respecte obligațiile internaționale ce îi revin și angajamentele, subminând securitatea Europei, și continuă abuzurile la adresa populației care nu-și dorește altceva decât să trăiască în libertate, vom continua să facem presiuni asupra lui Lukașenko”, a transmis Departamentul de Stat al SUA, citat de Reuters.