Alegătorii din Uzbekistan, fostă republică sovietică din Asia Centrală ce se învecinează cu Afganistan, sunt chemaţi duminică să voteze în alegeri prezidenţiale ce ar urma să-i asigure actualului preşedinte Şavkat Mirzioev o victorie facilă, în urma unui prim mandat marcat de reforme liberale, dar care sunt ameninţate în prezent de o reîntoarcere la practici autoritare, informează AFP şi dpa.

Presedintele Uzbekistanului, Savkat MirzioevFoto: Mohd Zakir/Hindustan Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

În vârstă de 64 de ani, Mirzioev, care conduce din 2016 această ţară cea mai populată din Asia Centrală, (34 de milioane de locuitori), este salutat pentru abolirea muncii forţate, deschiderea economiei şi eliberarea de opozanţi torturaţi de regimul predecesorului său Islam Karimov.

Însă recent el a reluat obiceiuri din trecut, reprimând mai multe voci critice înainte de scrutin. Detractorii săi îl acuză că a îndepărtat orice opoziţie reală din alegerile de duminică.

Mirzioev se va confrunta cu alţi patru candidaţi, consideraţi unii de faţadă şi care s-au abţinut de la orice critică faţă de el în timpul campaniei electorale.

Astfel, rezultatul alegerilor, care se vor desfăşura între 03:00 şi 15:00 GMT, nu stârneşte nicio îndoială.

Uzbekistanul, ţară bogată în hidrocarburi, este cu toate acestea lovită din plin de criza economică ce a fost cauzată de epidemia de coronavirus. Şomajul şi costul coşului zilnic de consum au crescut spectaculos.

Învecinându-se cu Afganistanul, în prezent condus din nou de talibani, Uzbekistanul este situat într-o regiune pe cât de dificilă, pe atât de strategică, unde Rusia şi China exercită o puternică influenţă. (Agerpres)