Inteligența artificială influențează tot mai mult modul în care interacționăm cu tot ceea ce ne înconjoară, de la mâncare, la sănătate, călătorii și religie. Experții spun că marile religii ale lumii deja dezbat modul în care se raportează la AI, iar unele deja au început să integreze noile tehnologii, relatează BBC. Preoți roboți care recită rugăciuni sau oficiază înmormântări, duhovnici care îi consolează pe cei ce trec prin crize spirituale.

Zeita Mindar (captura de ecran)Foto: Hotnews

Cam așa ar arăta viitorul într-un scenariu în care bisericile ar decide să îmbrățișeze cu totul aceste tehnoligii, ceea ce ar transforma profund modul în care oamenii trăiesc experiența credinței.

AI permite unui computer să gândească precum un om și i-ar putea ajuta pe indivizi să se apropie de spiritualitate, relatează BBC. Totuși, un robot nu va putea înlocui niciodată un rabin pentru că nu are suflet, insistă un expert consultat de BBC.

Zeița robot și blasfemia

BBC dă exemplul unui templu budist vechi de 400 de ani din Kyoto, Japonia, unde deja credincioșii dau cu ochii de un robot atunci când îi trec pragul. Robotul este realizat ”după chipul și asemănarea” zeiței compasiunii Kannon și se cheamă Mindar. Chipul, mâinile și umerii sunt acoperite cu silicon pentru a semăna cu pielea omului.

”Într-un anumit fel, roboții ne sunt superiori pentru că pot evolua în permanență”, spune un călugăr budist. ”Cred că este fantastic. Un robot nu va muri niciodată”.

Un grup de studenți a venit la templu pentru a o vedea pe Mindar, pentru prima oară. ”Prima mea reacție a fost –hmmm”, spune o tânără, ușor amuzată. Alta povestește că atunci când s-a uitat în ochii lui Mindar a simțit că avea ”suflet”. Alții spun că, dimpotrivă, nu seamănă deloc cu zeița Kannon.

Întrebat dacă nu cumva este un sacrilegiu, călugărul budist crede că nu se pune problema de ”blasfemie”.

În Polonia, o țară dominată de credința catolică, a fost creat primul robot catolic, chiar în primul an al pandemiei de coronavirus: SanTo. Creatorul lui SanTo este cercetătorul Gabriele Trovato. Ideea i-a venit când a văzut cât de mulți oameni se plângeau că nu mai pot merge la biserică din cauza restricțiilor antiCovid.

SanTo, există Dumnezeu?

În astfel de situații, SanTo ar putea da o mână de ajutor. El este programat în așa fel încât încorporează cunoștințele acumulate în 2000 de ani de credință catolică și a avut recent o primă întânire cu credincioșii.

”Numele meu este SanTo. Ce te aduce astăzi aici, într-o zi atât de frumoasă?”

”SanTo există rai?”

”Mai lesne este să treacă cămila prin urechile acului, decât să intre un bogat în împărăţia lui Dumnezeu”.

Robotul nu răspunde direct întrebării, dar citează din Biblie un pasaj relevant.

Inteligență sau prostie artificială?

La Paris, Lior Cole, fotomodel american pasionată de AI a dezvoltat aplicația ”robo rabbai” care le oferă oamenilor sfaturi spirituale personalizate. ”Nu cred că asta vrea Dumnezeu”, comentează un rabin din capitala franceză, care atrage atenția asupra riscului ca o mașinărie să controleze omul și religia.

Pe lângă faptul că li se poate reproșa că nu au suflet, unul dintre experții BBC, Beth Singler de la Universitatea Cambridge, atrage atenția că trebuie să ne asigurăm că nu avem încredere prea devreme în roboți fiindcă adesea s-a demonstrat că ”AI a dat dovadă mai curând de prostie artificială decât de inteligență”.